News Flash:

Tunuri pregatite la SC Fortus SA

23 Iunie 2006
642 Vizualizari | 0 Comentarii
•Actionarii majoritari ai Combinatului de Utilaj Greu intentioneaza sa convoace o Adunare Generala a Actionarilor pentru aprobarea vanzarii SC Fortus SA •Reprezentantii SC Metal ExportImport SA Bucuresti au primit oferta inaintata de rusii de la Ros Atom Stroi Export Company •Combinatul de Utilaj Greu a devenit o mina de aur, dupa ce Consiliul Concurentei a aprobat scutirea de la plata a datoriilor SC Fortus SA Iasi, de peste o mie miliarde lei (100 milioane RON)

Pe data de 23 mai, rusii de la Ros Atom Stroi Export Company au facut o oferta oficiala actionarilor majoritari de la SC Metal ExportImport SA Bucuresti. Oferta a fost respinsa insa de actualii patroni ai Combinatului de Utilaj Greu. Rusii au oferit 600 mii Euro pentru actiunile Metal, cu promisiunea ca vor plati imediat 50 la suta din restantele salariale, restantele la banci si vor realiza o productie de 35 milioane Euro in primul an de contract si 200 milioane Euro in 5 ani. "Voi verifica cu ajutorul ambasadei cat de serioasa este aceasta firma", a afirmat ieri prefectul Radu Prisacaru.
In acelasi timp, conducerea combinatului sustine ca tranzactia este imposibila in acest moment deoarece Metal ExportImport SA Bucuresti nu este proprietarul Fortus SA. "Nu se poate face decat un contract de novatie, pentru ca nu s-a platit ultima rata a contractului. Stim despre acest lucru si mai stim ca Metal a respins aceasta cerere din partea rusilor", a afirmat ieri Gheorghe Chisca, directorul SC Fortus SA Iasi. Interesant este insa modul de abordare al prefectului care a organizat o conferinta de presa in care a dezbatut soarta combinatului, insa fara a invita la intalnire si persoanele implicate direct, in speta conducerea SC Fortus SA sau sindicatul. Surse demne de incredere sustin ca prefectul Prisacaru nu face decat jocurile deputatului PNL Relu Fenechiu care ar fi pus la care tranzactia. Acesta a fost vazut pe data de 22 mai la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului impreuna cu reprezentantii firmei ruse.

Mina de aur

Combinatul de Utilaj Greu a devenit o mina de aur, dupa ce Consiliul Concurtentei a aprobat scutirea de la plata a datoriilor SC Fortus SA Iasi. Desi Consiliul Concurentei a decis stergerea datoriilor vechi ale SC Fortus SA Iasi, institutia care vegheaza asupra respectarii contactelor de privatizare, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), blocheaza firma ieseana, nefiind de acord pana in prezent cu ridicarea sechestrelor. Reprezentantii AVAS sustin ca datoria Fortus SA catre institutie este de 265 miliarde lei (26,5 milioane RON), motiv pentru care au instituit sechestre pe bunuri in valoare de 1.200 miliarde lei (120 milioane RON) de la fostul CUG. Insa reprezentantii statului pierd din vedere faptul ca datoria mentionata a fost scutita, prin Decizia numarul 22 din data de 22 mai, de catre Consiliul Concurentei, ajutorul fiind aprobat si de Consiliul Concurentei de la Uniunea Europeana. Autoritatile de la Bruxelles alaturi de Consiliul Concurentei au decis ca vanzarile de active ar trebui sa ajute SC Fortus SA Iasi sa se redreseze, aproband o lista cu bunurile care pot fi vandute si care nu afecteaza activitatea de baza. Autoritatile de la Bruxelles au constatat in urma analizelor ca SC Fortus SA trebuie sa sustina programul de redresare, din forte proprii, in proportie de 50,2 la suta.

Vanzarea pe nimic

Date detinute in exclusivitate si publicate recent de cotidianul ZIUA de Iasi arata ca SC Fortus SA Iasi a fost vanduta pentru rusinoasa suma de 643 mii Euro. Contractul de privatizare din anul 2003 socheaza prin clauzele cu care fostul Fond al Proprietatii de Stat (FPS), actuala Autoritate pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a fost de acord. Aceste clauze care sunt in defavoarea statului si dau mana libera actionarului majoritar de la SC Metal ExportImport SA Bucuresti. Casa de Comert este datoare actualului combinat de la Iasi cu 24 miliarde lei (2,4 milioane RON), iar investitiile asumate inregistreaza restante de 900 mii Euro doar in anul 2005. In schimb, acestia au primit un cadou neasteptat de 22,5 miliarde lei (2,25 milioane RON), decizie care a mirat si autoritatile Ministerului de Finante, care au lucrat la ordinele comune privind stergerea datoriilor de peste o mie miliarde lei vechi. Suma oferita pentru SC Fortus SA este confirmata si de spusele prefectului Prisacaru care a afirmat ca rusii vor da 600 mii Euro pentru actiunile SC Metal ExportImport SA.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1273 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015535 (s)