Infoturism Iasi

Tur gratuit al obiectivelor turistice din municipiul Iasi, organizat de administratia locala

Publicat: 13 oct. 2017
9
Cetatenii interesati vor avea posibilitatea ca duminica, intre orele 16,00 si 20,00, sa viziteze gratuit mai multe cladiri-simbol din municipiul Iasi, in cadrul evenimentului ”Traseul Memoriei”, au anuntat, miercuri, reprezentantii administratiei locale.
Purtatorul de cuvant al Primariei Iasi, Sebastian Buraga, a declarat ca in cadrul evenimentului intitulat ”Traseul Memoriei”, inclus in programul Sarbatorilor Iasiului, mai multe muzee si institutii din municipiul resedinta isi vor deschide portile pentru cei care doresc sa afle mai multe despre perioada Primului Razboi Mondial, cand Iasiul a fost capitala Romaniei.
Vor putea fi vizitate cladiri care acum o suta de ani gazduiau institutii esentiale ale Statului Roman, dar si cladiri care au acum deschise expozitii dedicate Marelui Razboi, precum Garnizoana din Copou, care in urma cu un veac era sediul regimentelor iesene si principalul centru de coordonare a trupelor aflate in oras. Un alt obiectiv care poate fi vizitat este cladirea in care functioneaza Universitatea ”Al. I. Cuza”, Universitatea Tehnica ”Gh. Asachi” si Biblioteca, unde in timpul Primului Razboi Mondial s-au tinut sedintele Senatului Romaniei.
Muzeul Universitatii ”Al. I. Cuza” propune vizitatorilor sai, in cadrul evenimentului ”Traseul Memoriei”, o intalnire cu experientele Primului Razboi Mondial.
Imobilul in care in prezent functioneaza Palatul Copiilor este un alt edificiu propus spre vizitare de municipalitatea ieseana. Casa a fost construita pe la 1840 de marele logofat Dumitrache Cantacuzino-Pascanu. In timpul Primului Razboi Mondial, din cauza ofensivei armatelor Puterilor Centrale soldata cu ocuparea Bucurestiului, conducerea Romaniei se refugiaza la Iasi, care devine astfel capitala de razboi a tarii. Regina Maria impreuna si copiii sai vor locui in aceasta casa in perioada 1916-1918. Deoarece familia regala primea aici delegatii, ministri si numerosi reprezentanti ai puterilor europene, cladirea era cunoscuta in epoca si sub numele de Palatul Micii Europe.
Un alt obiectiv este Biblioteca Centrala Universitara ”Mihai Eminescu, sau, cum se numea initial, Palatul Fundatiunii Universitare ”Regele Ferdinand I”. Cladirea a fost construita in stil neoclasic intre anii 1930 si 1934 pentru a adaposti sediul Fundatiunii Universitare ”Regele Ferdinand I” si biblioteca acesteia.
Construit in stil neoclasic, in primii ani ai secolului al XIX-lea, edificiul care acum adaposteste exponatele Muzeului Unirii constituie unul dintre monumentele simbol ale orasului. In perioada Primului Razboi Mondial, atat timp cat Bucurestiul a fost ocupat si capitala s-a mutat la Iasi, casa din strada Lapusneanu a devenit sediu al cartierului regal si resedinta regelui Ferdinand I, de la 26 decembrie 1916 pana la 23 aprilie 1919.
Palatul Roznovanu, in care se afla acum sediul Primariei Municipiului Iasi, a functionat in timpul Primului Razboi Mondial, ca sediu pentru instantele judecatoresti, pentru ca, mai apoi, sa devina spital si sediul misiunii Crucii Rosii Americane.
Tot duminica, doritorii pot vizita ”Sala Improprietaririi” de la etajul Palatului Mitropolitan, unde pe 6 aprilie 1917, in cadrul sedintei prezidate de arhiepiscopului Pimen Georgescu, reprezentantii partidelor au cazut de acord sa sprijine initiativa Regelui Ferdinand I de a se da pamant taranilor care au luptat pe front in razboiul de reintregire. In cladirea Palatului Mitropolitan au locuit ministrii I. G. Duca, Vintila Bratianu si Vasile Mortun.
Alte doua obiective care pot fi vizitate gratuit sunt Muzeul Municipal si Muzeul Institutului de Anatomie, acesta din urma functionand in incinta Palatului Calimachi, care a fost primul sediu al universitatii iesene. Inre anii 1916 — 1918 aici a functionat Ministerul Justitiei.
Adauga un comentariu