International

Turcia, acuzata ca planuieste o invazie in Siria

Publicat: 19 feb. 2016
1
Redur Xelil, un purtator de cuvant al militiei kurde acuza Turcia ca se foloseste de atentatul din aceasta saptamana de la Ankara ca pretext pentru a intreprinde lovituri aeriene si o campanie terestra impotriva principalei militii kurde din Siria. Totodata, acesta a dezmintit orice implicare a kurzilor sirieni in atacul din capitala turca.
„Primul lucru pe care l-au facut dupa atac a fost sa ne acuze. Inventeaza un pretext in timp ce cauta sa intre in Rojava”, a declarat Redur Xelil, purtatorul de cuvant al Unitatilor de Aparare ale Poporului Kurd (YPG). Dupa atentatul de la Ankara, Turcia a bombardat puternic pozitii ale YPG. Kurzii sirieni au afirmat ca cel putin doi civili au fost ucisi in loviturile aeriene turcesti, care s-au intensificat vineri dimineata.
Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), bombardamentele Turciei, „care au durat sapte ore, au fost cele mai dure” ce au avut loc vreodata in provincia siriana Alep. Turcia este un sustinator puternic al rebelilor sirieni, aflati in prezent in colaps in Alep ca urmare a loviturilor aeriene rusesti intense. In nordul provinciei, in apropiere de orasul cheie Azaz, situat in apropiere de granita cu Turcia, kurzii au cucerit noi teritorii. SUA sustin in continuare inaintarea YPG impotriva Statului Islamic in apropiere de granita cu Irakul.
Adauga un comentariu