Secretele istoriei

Turcia, AMENINTARE direct la adresa Irak-ului. „Vom folosi toate mijloacele noastre pentru a elimina…”

Publicat: 25 oct. 2016
3

Turcia ar putea lansa o operatiune terestra in nordul Irakului pentru a elimina orice ‘amenintare‘ la adresa intereselor sale, a declarat marti seful diplomatiei turce, Mevlut Cavusoglu, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Daca va exista o amenintare impotriva Turciei, vom folosi toate mijloacele noastre, inclusiv o operatiune terestra (…) pentru a elimina aceasta amenintare”, a declarat Cavusoglu, intrebat la postul de televiziune Kanal 24 cu privire la eventualitatea unei operatiuni terestre turce de la baza sa din Bashiqa, in nordul Irakului. „Acesta este dreptul nostru absolut firesc”, a adaugat el.

Turcia cere cu insistenta sa se asocieze ofensivei in curs impotriva orasului Mosul, fieful gruparii Stat Islamic (SI) in nordul Irakului, afirmand ca prezenta gruparii jihadiste de cealalta parte a frontierei sale constituie o amenintare.

Ankara afirma ca artileria sa desfasurata la Bashiqa a bombardat tinte ale SI la cererea combatantilor peshmerga care participa la operatiunea de la Mosul, afirmatie dezmintita de Bagdad.

Turcia este ingrijorata de asemenea de consolidarea pozitiilor Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK) in nordul Irakului, in special in regiunea Sinjar, aceasta grupare ducand o lupta de gherila sangeroasa de peste 30 de ani impotriva Ankarei.

Aviatia turca bombardeaza deja cu regularitate pozitiile PKK in muntii Kandil, baza de retragere a PKK in Irak, la frontiera cu Turcia.

Amintind ca Turcia a lansat in august o operatiune terestra impotriva SI in nordul Siriei, ministrul de externe turc a declarat ca tara sa este gata sa faca acelasi lucru in Irak. ‘Daca, la Sinjar sau in alte regiuni (irakiene), amenintarea SI se intareste, atunci vom folosi toata forta noastra’ pentru a o elimina, a insistat Cavusoglu.

Adauga un comentariu