International

Turcia SOMEAZA Uniunea Europeana

Publicat: 09 ian. 2017
1
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a indemnat, astazi, Uniunea Europeana sa relanseze procesul de aderare a tarii sale la blocul comunitar, apreciind ca acesta ramane ‘incomplet‘ fara Turcia, transmite AFP.
‘Am jucat un rol important in trecutul Europei si o vom face si in viitor. O Europa fara Turcia este incompleta’, a declarat ministrul de externe, in deschiderea conferintei ambasadorilor turci, desfasurata la Ankara, informeaza agerpres.
El a chemat Uniunea Europeana sa deschida noi capitole de negociere cu Ankara, ‘ridicand obstacolele artificiale in calea aderarii tarii noastre’.
Cavusoglu a mai afirmat ca Turcia se asteapta la o ‘punere in aplicare imediata a liberalizarii vizelor’ pentru cetatenii sai in spatiul Schengen.
Bruxellesul si Ankara intretin relatii tensionate dupa tentativa de puci din Turcia de la mijlocul lunii iulie si represiunea care a urmat.
UE considera ca Ankara nu indeplineste deocamdata criteriile care ar justifica ridicarea vizelor pentru cetatenii turci, desi acordul privind stoparea migratiei, incheiat in martie, prevedea accelerarea acestui proces de liberalizare.
Parlamentul European a votat, la 24 noiembrie, o rezolutie prin care a cerut inghetarea temporara a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana.
Eurodeputatii si-au justificat votul prin ‘disproportia masurilor represive luate de guvernul turc’ dupa tentativa esuata de puci din luna iulie.
Presedintele Recep Tayyip Erdogan a amenintat ulterior ca va deschide frontierele Turciei pentru a lasa libera trecerea migrantilor spre Europa.
Marea majoritate a tarilor membre ale Uniunii Europene s-au pronuntat impotriva unei asemenea ‘inghetari’, dar, ‘in conditiile actuale, deschiderea de noi capitole in negocierile de aderare nu este avuta in vedere’, a subliniat la 13 decembrie presedintia Consiliului UE.
Potrivit lui Cavusoglu, Turcia se asteapta la relatii mai bune si cu Statele Unite ale Americii dupa investirea presedintelui ales, Donald Trump.
Acestea sunt marcate de mai multe luni de dezacorduri in privinta militiilor kurde siriene (YPG), considerate de Ankara grupari teroriste, dar in care Washingtonul vede un aliat in lupta impotriva Statului Islamic.
‘Noi credem ca Statele Unite nu vor continua sa comita aceleasi erori din trecut’, a mai spus Mevlut Cavusoglu, la reuniunea ambasadorilor turci.
Adauga un comentariu