Stiri Turism

Turismul balnear din România, aproape de colaps. Cât a pierdut industria balneara în ultima lună și jumătate

Publicat: 21 oct. 2020
zona spa
Turismul balnear din România este aproape de colaps. În ultima lună şi jumătate industria balneara a pierdut 40 de milioane de euro

Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, turismul balnear din România este aproape de colaps. Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) trage un semnal de alarmă cu privire la acest aspect, motivând faptul că până la sfârșitul anului jucătorii din turismul balnear nu vor supraviețui daca nu se vor lua masuri de către Guvern.

Astfel, industria balneară din România a pierdut, în ultima lună şi jumătate, 40 de milioane de euro, iar dacă situaţia vă continua, 60% dintre companiile de profil nu vor supravieţui până la finalul anului, atrage atenţia Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), într-un comunicat transmis, marţi.

Turismul balnear din România, aproape de colaps

„De la ultimul apel către autorităţi, din 9 septembrie, industria balneară şi SPA a aşteptat o serie de măsuri din partea acestora. Fie deschiderea fără restricţii a acestui sector de activitate, fie o serie de măsuri menite să evite colapsul industriei, care, aşa cum avertiza OPTBR luna trecută, se află în pragul falimentului, precizând la data respectivă că 60% din companiile de profil nu vor supravieţui în condiţiile actuale, până la finalul anului 2020 (…) Aproximativ 40 de milioane de euro au fost pierdute în decursul a doar o lună şi jumătate, astfel încât fiecare zi de întârziere aduce un prejudiciu imens industriei balneare româneşti, pentru care mult aşteptatele măsuri este posibil să ajungă prea târziu. Deşi numărul de infectări a crescut semnificativ şi în rândul membrilor ESPA (European Spa Association), chiar dacă au apărut şi acolo restricţii în ceea ce priveşte activitatea restaurantelor şi teraselor, bazele de tratament nu au fost restricţionate şi funcţionează în mod normal, influenţate doar de reacţia potenţialilor clienţi. În acelaşi timp, guvernele statelor europene au gândit programe de recuperare post Covid pentru cei vindecaţi, oferind vouchere de sănătate în centrele balneare europene”, susţin reprezentanţii OPTBR.

Organizaţia a transmis o adresă către premierul Ludovic Orban

La începutul săptămânii, mai exact luni 19 octombrie, Organizaţia a transmis o adresă către premierul Ludovic Orban, precum şi către miniştrii Finanţelor Publice, Muncii şi Protecţiei Sociale, Sănătăţii şi Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Reprezentanții Organizației au cerut mai mult sprijin din partea autorităților centrale precum și masuri concrete care să ajute la salvarea turismului balnear. România continuă să fie singură ţară din Europa ale cărei restricţii impuse industriei balneare nu au fost ridicate în totalitate.

Printre solicitările transmise se află măsuri fiscale precum reducerea taxelor şi impozitelor pe durata stării de alertă în funcţie de gradul de ocupare al hotelurilor şi reducerea sau eliminarea taxei pe activitate şi a redevenţei miniere datorate către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), dar şi măsuri precum prelungirea şomajului tehnic, prelungirea măsurii de sprijinire a plăţii salariilor sau posibilitatea de angajare în industrie a persoanelor aflate la pensie, fără a mai achita contribuţiile sociale pentru acestea, cu excepţia unui impozit de maxim 10%.

De asemenea, au mai fost propuse acordarea de granturi, fără condiţii impuse pe perioade lungi, legate de menţinerea unui nivel ridicat al cifrei de afaceri şi a numărului mare de salariaţi, în contextul incertitudinii care există pe piaţă, acordarea voucherelor de vacanţă şi în 2021, dar şi sprijinirea medicilor şi terapeuţilor specializaţi din industrie.

Patronatele din turismul balnear consideră că, în industria de profil, „pierderile continuă să se adune în lipsa deschiderii tuturor facilităţilor ce ar putea lăsă industria să se susţină singură”.

Adauga un comentariu