Stiri Turism

Turismul în UE, afectat sever de pandemia de coronavirus în 2020. Declin de până la 50%

Publicat: 03 dec. 2020
Turismul în UE afectat sever de pandemia de coronavirus în 2020. Declin de până la 50
Turismul în UE este afectat sever de pandemia de coronavirus în 2020. În primele opt luni din 2020, înnoptările intregistrate în structurile de primire turistică din Europa s-au situat undeva la 1,1 miliarde

Turismul în UE este afectat sever de pandemia de coronavirus în 2020. În primele opt luni din 2020, înnoptările intregistrate în structurile de primire turistică din Europa s-au situat undeva la 1,1 miliarde. Potrivit specialiștilor, această cifră reprezintă un declin de 50% faţă de perioada similară din 2019.

Turismul în UE, afectat sever de pandemie

Numărul de înnoptări înregistrate în structurile de primire turistică din ţările UE s-a situat la 1,1 miliarde în primele opt luni din 2020, un declin de 50% faţă de perioada similară din 2019, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Cel mai sever declin al numărului de înnoptări înregistrate în structurile de primire turistică din UE a fost în aprilie (95%) şi mai (89%), comparativ cu aceleaşi luni din 2019, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În sezonul de vară s-a înregistrat doar o redresare parţială, cu scăderi de 71% în iunie, 42% în iulie şi 32% în august. În perioada iulie-august 2020, numărul înnoptărilor înregistrat în structurile de primire turistică din UE a scăzut cu 37% faţă de perioada similară din 2019.

În perioada iulie-august 2020, declinul înnoptărilor înregistrate în structurile de primire turistică din UE a fost mai puternic pentru oaspeţii din ţările străine (60% comparativ cu perioada similară din 2019) decât pentru oaspeţii interni din ţările care au raportat datele (17%).

În toate statele membre UE pentru care există date disponibile s-a înregistrat o scădere a numărului de înnoptări în structurile de primire turistică din UE în primele opt luni din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, de la un declin de 29% în Olanda, la un recul de 77% în Grecia.

Turismul mondial, pierderi uriașe

Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO) a anunţat o reducere cu 65% a numărului de sosiri internaţionale în primul semestru din 2020, ceea ce înseamnă pierderi de 460 de miliarde de euro pentru industria călătoriilor din întreaga lume.

Industria turistică mondială a înregistrat anul acesta pierderi uriaşe din cauza pandemiei de coronavirus. Că şi comparaţie au fost luate veniturile din turism din anul 2009, atunci când industria turistică a fost la fel de puternic afectată. Ei bine, veniturile de anul acesta sunt de aproximativ cinci ori mai mici faţă de veniturile din timpul crizei financiare.

„Veniturile pierdute în primele şase luni din acest an sunt de aproximativ cinci ori mai mari faţă de veniturile globale din turism înregistrate în timpul crizei financiare din 2009”, a estimat instituţia, cu sediul la Madrid.

Sosirile internaţionale au scăzut cu 440 milioane în perioada ianuarie – iunie 2020, sau 65%, cel mai sever declin fiind înregistrat în Asia, prima regiune care a simţit impactul pandemiei de coronavirus (Covid-19).

În primul semestru din 2020, sosirile turiştilor au scăzut cu 72% în Asia, cu 66% în Europa, cu 57% în Africa şi Orientul Mijlociu şi cu 55% în America de Nord şi de Sud.

„Este o scădere fără precedent, deoarece ţările din întreaga lume şi-au închis frontierele şi au introdus restricţii de călătorie, că răspuns la pandemie”. În timp ce turiştii revin lent către unele destinaţii, „reducerea cererii pentru călătorii şi a încrederii consumatorilor” vă continua să afecteze turismul pentru tot restul anului, se arată în raportul UNWTO.

„Călătorii internaţionale sigure si responsabile sunt acum posibile în multe părţi ale lumii şi este esenţial ca autorităţile să colaboreze cu sectorul privat pentru a pune din nou în mişcare turismul global”, a afirmat secretarul general al UNWTO, Zurab Pololikashvili.
Adauga un comentariu