Stiri Turism

Turismul romanesc, incotro?

Publicat: 17 feb. 2012

Traversata de apele Dunarii, Romania are un scenariu sensibil, care include Muntii Carpati, Coasta Marii Negre si Delta Dunarii, care este cea mai mare delta europeana atat de bine pastrata. Cu rolul de a puncta peisajele naturale sunt satele rustice, unde oamenii de acolo traiesc si mentin de sute de ani tradiitiile.

De asemenea, in Romania gasim o abundenta a arhitecturii religioase, a oraselor medievale si a castelelor. Cu toate acestea, cifrele sunt reci cu Romania. Fata de 2009, in 2010 s-au incasat cu 15% mai putini bani din turism, iar in 2011 cu aproape 25 % mai putin fata de aceeasi perioada.

Pe vremea regimului comunist ne placea sa ne mandrim ca turistul strain vine in Romania. Atractiile erau date de pitorescul acestor locuri, de caldura cu care erau primiti, de tarife la cazare si alte servicii, de traditii si de istoria atat de bine conservata pe alocuri. Vechii eleni spuneau despre pamanturile dacilor ca sunt binecuvantate de zei, iar unele mituri aloca acestor plaiuri o simbolistica vecina divinitatea. Acele vremuri au trecut: miturile au ramas in cartile de profil, iar de comunism incercam sa nu ne mai aducem aminte. Dar nu avem cum… Pentru ca imediat dupa Revolutie aproape ca s-a ales praful de aceasta industrie.

De cativa ani, programe guvernamentale sau private incearca sa scoata Romania din uitarea in care a intrat in ultimele doua decenii. Partial s-a si reusit. Turismul si-a dat mana cu agroturismul, ofertele au inceput sa devina generoase, iar turistul s-a reobisnuit sa mizeze pe sejururile petrecute pe plaiurile lui Decebal, Dracula sau Hagi. Iar cand totul parea sa mearga mai bine… a venit criza economica mondiala. Iar acum, colac peste pupaza si zapada ne mai pune o piedica.

Chiar si in aceste conditii, pe buna dreptate, romanii se intreaba: de ce ne ocolesc turistii? De ce merg ei sa se relaxeze in Bulgaria, Turcia, Spania etc si nu vin la noi? Pentru ca si ei au probleme economice, si la ei zapezile au facut ravagii. De ce…? Poate ca o parte dintre aceste raspunsuri le vom gasi chiar astazi!

Sursa: money.roloading...

Adauga un comentariu