Info Turism

Turistii straini care vin pe litoralul romanesc, intampinati cu suveniruri „Made in China”

Publicat: 26 iul. 2018
9

Plin de nimicuri de toate felurile, litoralul romanesc nu se poate lauda cu suveniruri autentice. 

Sunt putini cei care mesteresc magneti sau picteaza scoici, in timp ce tarabele sunt sufocate de marfa chinezeasca, ieftina. Pe de alta parte, strainii care ajung la noi ar fi tentati sa cumpere vinuri locale sau vederi, dar nu prea gasesc.

Pe faleza din Eforie Nord, tarabele sunt pline de catelusi, masinute si ingerasi. Asa zisele suveniruri sunt aduse din China si au mai mult succes ca magnetii lucrati manual pentru care autorul vrea si 8 lei pe bucata.

Alexandru Patrascu, proprietar magazine de suveniruri: "De exemplu asa ceva, din ceramica, facute manual, adica nu sunt de acelea din uzina, facute din plastic si turnate, astea sunt facute de muncitorii nostri, vopsite manual."

In Mamaia, o doamna vinde cochilii de rapane pe post de scrumiere cu 5 lei si barcute facute din scoici si nisip, cu 12.

Cristina: "E foarte greu si lucrul manual la noi nu este apreciat.”

Reporter: “Cat timp va ia sa faceti un vaporas?”

Cristina: “Cel mare 4-5 ore.”

Reporter: “Si scoicile le strangeti dumneavoastra?”

Cristina: “Da. De pe mare, iarna. Margem la mare le strangem si le lucram. "

In tot acest timp strainii cauta produse traditionale, arata stirileprotv.ro.

Turist belgian: "Un vin, iar sotia mea vrea o imbracaminte traditionala.”

Reporter: “Cumparati magneti?”

Turist belgian: “Nu."

Reporter: "Ati cumparat suveniruri?”

Turista din China: “Am incercat. Am cautat vederi, deoarece cativa prieteni vor sa le trimitem vederi din locurile in care calatorim, dar nu am gasit."

Statiunile ar putea avea cate un brand propriu. De pilda, Costinestiul se poate lauda cu epava sau cu obeliscul. Cei de la Techirghiol au cel mai de pret namolul, iar Mamaia este plina de cluburi vestite. Pacat insa ca nimeni nu speculeaza aceste lucruri.

Reporter: "De ce ai vinde la Eforie ingerasi?”

Bogdan Moraru, art director: “De ce nu, esti un ingeras la Eforie. Ingerasii n-au si ei voie sa faca bani sau ce? Intr-adevar unele dintre ele sunt evident kitsch, doar ca exista estetica uratului si kitschul care are un pic si o da in grotesc. E foarte misto de fapt. Poate romAnii au foarte mult simt al umorului. E mai amuzant sa ai micii ca icon."

Turistii spun ca in medie aloca in jur de 50 de lei pentru aceste amintiri de la malul marii.

Adauga un comentariu