Mozaic muzical

Turneul „Pianul Călător” a ajuns la a X-a ediţie

Publicat: 24 iun. 2020
Programul editiei a X a a Pianului Calator
Turneul "Pianul Călător" a ajuns la a X-a ediţie

Turneul „Pianul Călător” începe de astăzi, 24 iunie, alături de celebrul pianist Horia Mihial. Anul acesta turneul va avea loc în aer liber, online şi on air. Începând de astăzi „părintele” evenimentului, Horia Mihaile va colinda întreaga ţară cu un repertoriu ce marchează aniversarea Beethoven 250.

Ajuns la a x a ediţie, evenimentul, se va desfăşura în acest an în perioada 24 iunie – 5 iulie. Povestea a început în anul 2011 inspirat fiind de turneul lui Franz Liszt din 1846-1847. Din acel an turneul a ajuns în mai multe oraşe din ţară alături de pianul călător sau de pianele din oraşele în care s-a ajuns. Pianele călătoare sunt puse la dispoziţie de Radio România

Turneul „Pianul Călător” a ajuns la a X-a ediţie

“Pianul călător a reprezentat practic o reinventare a mea din punct de vedere profesional şi nu numai, fiindcă, dacă îmi aduc bine aminte, în 2010, înainte de prima ediție a Pianului călător, aveam la activ un singur recital solo într-o perioadă de 10 ani, poate chiar şi mai mult de 10 ani. Așa că a fost în primul rând o provocare pe care am acceptat-o şi care s-a dezvoltat în timp într-un fel de a fi din punct de vedere profesional. Mai mult decât atât, Pianul călător a devenit un brand, apreciat de tot mai mulți oameni, lucru care m-a făcut să îmi dau seama că ceea ce facem este bine. Categoric a existat acel moment de creștere, plecând de la idee până la realizarea primului turneu. Până la urmă, turnee se tot fac şi s-au tot făcut. Este vorba de un concept puţin altfel decât ceea ce făceau pianiștii sau muzicienii în general.

Cum a ajuns „Pianul Călător” un brand

Țin minte că în 2011, după ce am pornit împreună de la ideea călătoriilor lui Franz Liszt – comparația cu el este forţată, fiindcă Franz Liszt a fost şi va rămâne un nume de anvergură în istoria internațională a muzicii – am profitat de exemplul lui ca să aduc un fel de replică sau motivație pentru acel prim turneu. Apoi, lucrurile au venit oarecum firesc, având în vedere că am primit un feedback excepțional din multe locuri şi de la foarte multe suflete. Am înțeles că au nevoie de ceea ce fac şi am înţeles că prin ceea ce fac aduc bucurie unor oameni,” spune Horia Mihail.

După aceste turnee pianistul a scos patru CDuri la Editura Casa Radio, care reflectă orientările repertoriale prin care a trecut în turneul Pianul călător : Pe urmele lui Franz Liszt, 100 % Beethoven. Romantic sau albumul înregistrat alături de Orchestra Naţională Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski.

Faptul că în 2020 turneul are loc în aer liber demonstrează încă o dată rezistenta artiştilor fata de presiunile acestor vremuri grele. Mesajul acestora este unul pozitiv şi plin de speranţă chiar dacă anul acesta este unul din cei mai dificili pentru comunitatea artistică mondială.

Turneul „Pianul Călător”. Ediţia a 10-a Beethoven 250 – Program

Miercuri, 24 iunie – Caracal, Parcul Constantin Poroineanu

Duminică, 28 iunie – Alba Iulia, Piaţa Cetăţii

Luni, 29 iunie – Deva, Esplanada Pro Arte plein air a Colegiului Naţional “Decebal“

Miercuri, 1 iulie – Bucureşti, Sala Radio, EXCLUSIV ON AIR şi ONLINE pe Radio România Cultural şi Radio România Muzical

Joi, 2 iulie – Sibiu, Esplanada Sălii Thalia

Vineri, 3 iulie – Bucureşti, Grădina cu Filme – Cinema & More (CREART)

Sâmbătă, 4 iulie – Tulcea, Casa Avramide

Duminică, 5 iulie – Constanţa, Parcul Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”

Program muzical

Ludwig van Beethoven

Sonata pentru pian nr. 14 op. 27 nr. 2 în do diez minor „Sonata lunii” – partea I

Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 “Sonata Waldstein”

32 Variațiuni în do minor pe o temă originală WoO 80

„Für Elise” bagatelă pentru pian în la minor WoO 59

Adauga un comentariu