Mozaic muzical

Turneul „Pianul calator” poposeste la Alba Iulia

Publicat: 29 apr. 2016
3

Pianul Calator” este deja un brand si un eveniment muzical foarte asteptat al fiecarei primaveri, atat de spectatorii din marile orase, unde exista filarmonici si sali de concerte incapatoare, cat si de cei din orasele mici, unde astfel de evenimente au loc foarte rar. In unele dintre aceste localitati se petrec chiar mai rar decat in altele, pentru ca ele nu beneficiaza de un pian de concert.
 
De fapt asa s-a si nascut Turneul  “Pianul calator”, organizat de Radio Romania, si ajuns acum la a VI-a editie. Din dragostea pentru muzica si public, dar si din necesitate.
 
Dupa ce a cantat pe multe scene din Romania, unde a constatat ca infrastructura pianistica este foarte slaba, Horia Mihail a decis sa urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt si sa incerce sa ofere bucurie publicului din orase unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Cu sprijinul Radio Romania, care a pus la dispozitie pianele de concert aflate in patrimoniul sau, acestea si-au gasit noi case temporare in orase din Romania care nu dispuneau de astfel de instrumente. De data aceasta, pentru a incuraja alte evenimente muzicale de marca, un alt pian va ramane pentru urmatorii ani la Alba Iulia.

Vezi si Realizare fantastica pentru cunoscutul pianist Teo Milea

Pana a ajunge insa in acest oras, Horia Mihail si pianul de concert vor mai putea fi ascultati, cu recitaluri dedicate exclusiv muzicii lui Chopin, la Slatina, Caracal, Drobeta Turnu-Severin si Turda. In fiecare localitate, pianul va sosi cu o masina pusa la dispozitie de Senia Music, va fi coborat de o echipa specializata, montat si acordat.
‘’Calatoriile acestea, alaturi de piane, inseamna foarte mult pentru mine. A canta in orase mici, in care nu exista piane de concert este o mare bucurie, pentru ca aici, cu precadere, vezi incantarea de pe fetele oamenilor. Eu cred ca asa atragem spectatori spre sala de concert, nu aducand copiii cu forta in sali, ci mergand in intampinarea lor”, a spus Horia Mihail

Povestea turneului este inspirata de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor si pianist  a realizat un turneu de concerte in tarile romane in anii 1846 si 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunitati in care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Insasi sosirea lui Liszt in orase precum Timisoara, Arad, Cluj, Iasi sau Bucuresti a reprezentat un eveniment in sine. La Timisoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special in piata din fata catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele cladirilor erau luminate, balcoanele pline de flori.  Multe dintre concertele acestui turneu au avut si un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul in scopul infiintarii unei scoli, o parte din bani au fost impartiti saracilor, alta parte donata diverselor asociatii de muzicieni.
Turneul Pianul Calator, editia a VI-a, are loc in perioada 24 martie – 21 mai 2016, in 19 localitati din tara si la Chisinau.

Pianul Calator este un proiect Radio Romania organizat de Centrul Cultural Media Radio Romania, Asociatia Culturala Accendo si Fundatia Marconi.

Adauga un comentariu