Eveniment-Social

UAIC, membră a alianței universitare EC2U, anunță aprobarea proiectului de creare a Campusului European

Publicat: 09 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
UAIC membră a alianței universitare EC2U anunță aprobarea proiectului de creare a Campusului European
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, membră a Consorțiului EC2U alături de alte șase instituții cu tradiție îndelungată în educație și cercetare – Universitățile din Coimbra (Portugalia), Jena (Germania), Pavia (Italia), Poitiers (coordonator de proiect, Franța), Salamanca (Spania) și Turku (Finlanda), anunță aprobarea proiectului „European Campus of City-Universities”, în cadrul celui de al doilea apel la candidaturi ale Alianțelor de Universități Europene, lansat de Comisia Europeană în octombrie 2019 și având ca obiective dezvoltarea universităților viitorului, crearea de campusuri europene competitive și prototipuri de cooperare europeană și internațională.

UAIC, membră a alianței universitare EC2U

Proiectul aprobat este rezultatul eforturilor comune începute în 2017, care au dus la înființarea Alianței EC2U, formată din universități angajate atât în comunitatea academică internațională, cât și în comunități locale din Nordul, Sudul, Estul și Vestul Uniunii Europene. Alianța reprezintă, astfel, o comunitate de 180 000 de studenți, profesori și cercetători, în comunități locale de peste 1 600 000 de cetățeni.

Acest consorțiu multi-cultural și plurilingv își propune dezvoltarea unui spațiu academic inovator care să permită schimburi intense între cele șase universități și între orașele acestora, contribuind la realizarea unei Europe mai unite și mai puternice.

Alianța EC2U va crea un campus universitar de dimensiune europeană, ilustrând valorile europene și contribuind la formarea unui ecosistem inteligent al învățământului superior printr-un model nou de educație de calitate într-o societate civică incluzivă. Acest model se bazează pe dubla strategie de integrare pe verticală și orizontală, producând sinergii din educație, cercetare și inovare, educație formală, non-formală și informală, cât și din implicarea comunităților academice, municipalităților, autorităților de reglementare a învățământului superior, entităților socio-economice și cetățenilor.

UAIC a fost selectată de Comisia Europeană în cadrul selecției Universităților Europene

Comisia Europeană a anunțat astăzi, 9 iulie, rezultatele selecției în urma celui de-al doilea apel vizând Universitățile Europene. Din România, au fost selectate șapte universități care se alătură celor trei instituții selectate în primul apel. Universitățile din România care au fost selectate de către Comisia Europeană sunt:

Universitatea Politehnica din Timișoara
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Universitatea Politehnica din București
Universitatea din Petroșani
Universitatea Tehnică din Cluj Napoca
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” din Cluj Napoca
Universitatea de Vest din Timișoara

Care sunt cele trei instituții selectate în urma primului apel

Acestea se alătură celor trei instituții selectate în urma primului apel: Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Universitatea din București și Universitatea Tehnică de Construcții din București.

„Felicit universitățile din România care au fost selectate pentru a face parte din cadrul Universităților Europene, contribuind astfel la consolidarea Spațiului european al educației. Îmi doresc ca aceste universități să constituie un exemplu de bună practică pentru tot mediul academic din România. Vom continua să susținem cu resurse financiare universitățile, pentru a-și îndeplini obiectivele propuse în cadrul rețelelor europene din care fac parte. Fiecare din cele trei universități deja membre în rețeaua universităților europene au fost finanțate de către Ministerul Educației și Cercetării din Fondul pentru situații speciale cu un milion de lei pentru fiecare universitate. Avem disponibilitatea de a susține financiar și cele șapte universități câștigătoare. Bugetul de anul acesta pentru finanțarea învățământului superior este mai mare cu aproximativ un miliard de lei, comparativ cu 2019”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării.

Adauga un comentariu