International

Ucraina PLATESTE gazul Rusiei cu AURUL din rezerva de stat

Publicat: 03 nov. 2014

Autoritatile ucrainene urmeaza sa achite datoriile pentru gazul rusesc din contul rezervelor de aur pe care le detine tara, a declarat Valeria Gontareva, guvernatorul Bancii Nationale a Ucrainei, care a spus ca s-a ajuns deja la o intelegere cu FMI, noteaza obiectiv.info

Gontareva sustine ca Banca Nationala a Ucrainei are bani suficienti pentru acoperirea unei parti a datoriei de 1,5 miliarde USD fata de Gazprom, iar plata va fi facuta in cel mai apropiat timp. “Am ajuns la o intelegere cu FMI ca plata pentru datoria la gaz sa fie facuta din contul rezervelor de aur ale tarii”.

Citeste si Kievul ameninta ca NU mai livreaza gaze in Donbas. Duminica au loc alegerile denuntate de

Astazi, ministrul Energeticii al Ucrainei, Iurii Prodan a declarat ca Kievul, deocamdata nu a transferat banii Gazpromului pentru gaz, dar urmeaza sa o faca in urmatoarele zile.

La sfarsitul saptamanii trecute, Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana au semnat joi seara, la Bruxelles, un acord privind reluarea livrarilor de gaze rusesti, valabil pana in martie 2015.

Citeste si Ambasadorul SUA la Kiev: CORUPTIA din Ucraina, o amenintare mai mare decat

Potrivit intelegerilor, livrarile de gaz in Ucraina vor fi facute dupa plata in avans si dupa achitarea a unei parti din datoria acumulata. Pana la sfarsitul trimestrului unu 2015, Ucraina urmeaza sa stinga datoria de 3,1 miliarde USD. Prima transa de 1,45 miliarde USD va fi transferata pe conturile Gazprom in cel mai apropiat timp, iar restul banilor de 1,65 miliarde USD pana la sfarsitul lunii martie din 2015.

Pretul gazului pentru Ucraina va constitui 378 USD pentru mia de metri cubi, iar in primul trimestru din 2015 de 365 USD. Volumul gazului pe care Gazporm urmeaza sa-l livreze Ucrainei este de 4 miliarde de metri cubi.

Citeste si Acord intre Rusia, Ucraina si UE privind livrarile de gaze naturale

Anterior se vehicula ca Ucraina isi va achita datoria fata de Gazprom din contul resurselor financiare oferite de FMI. La sfarsitul lunii aprilie fondul a aprobat acordarea unui imprumut de 17 miliarde USD, Kievului si practic in cateva zile FMI a si transferat prima transa de 3,2 miliarde USD, a doua transa Kievul intentiona sa o primeasca la sfarsitul lui 2014. Ministrul Finantelor al Ucrainei, Alexandr Slapak declara ca cel mai probabil banii nu vor fi transferati, deoarece FMI asteapta formarea noului guvern de la Kiev.loading...

Adauga un comentariu