International

Ucraina sisteaza livrarile de energie electrica catre Republica Moldova

Publicat: 02 apr. 2012
1
De la 1 aprilie, contractul de livrare a energiei electrice intre Ucraina si Republica Moldova a expirat fara sa fie reinnoit, astfel ca o parte din populatie ar putea ramane fara energie electrica, potrivit ziare.com.
Vicepremierul Valeriu Lazar, ministrul Economiei, a declarat ieri seara, intr-o emisiune televizata, ca in acest moment, Republica Moldova este asigurata cu energie electrica in proportie de 100% de la statia de la Cuciurgan, aflata in zona separatista.
„Pana recent, structura sistemului energetic al R. Moldova arata in felul urmator: Moldova era asigurata cu energie de la centrala de la Cuciurgan – 50% (controlata de Inter RAO EES, Federatia Rusa), 20% – Ucraina (DTEK Power Trade), 30% – surse locale (CET1, CET2, CET Nord Balti, Statia de la Costesti Stanca, etc.). Contractele cu Ucraina au expirat si au inceput negocierile. 
Operatorii din Moldova au solicitat oferte comerciale de la furnizorii din regiune (Romania si Ucraina). E normal, peste tot se face asa. S-a intamplat cu 2-3 luni in urma. Raspunsul a venit cu 2 saptamani in urma. 
Ucraina (DTEK Power Trade) a solicitat majorari cu 23% – asta inseamna 7,5 cent. dolar/ KW/h; Centrala de la Cuciurgan (Inter RAO EES) – 20%, ceea ce inseamna 7,3 dolar/ KW/h. S-a intrat in negocieri. S-a mai cedat. 
La sfarsitul saptamanii trecute s-a ajuns la o reducere de 0,7% la statia de la Cuciurgan, Ucraina a redus pretul pana la 7,2 c. dolar/KW/h”, a spus ministrul Economiei.
Oficialul de la Chisinau a apreciat ca o scumpire a energiei electrice este inevitabila. 
Adauga un comentariu