National

UDMR risca sa nu intre in Parlament, dupa 2016. Ce plan are Kelemen Hunor

Publicat: 24 apr. 2015
1

UDMR poarta discutii atat cu PSD, cat si cu PNL pentru introducerea unui prag alternativ la alegerile parlamentare. Astfel, Uniunea ar putea intra in Parlament chiar daca nu trece pragul de 5% din voturi la nivel national

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat recent, in emisiunea „Adevarul Live“, ca Uniunea doreste introducerea unui prag alternativ la alegerile parlamentare, astfel incat o formatiune sa poata intra in Legislativ chiar daca nu a obtinut 5% din voturile exprimate la nivelul intregii tari. Riscul pentru UDMR este cu atat mai mare cu cat se va introduce si votul prin corespondenta: un numar mai mare de voturi pentru partidele romanesti, provenit din diaspora, ar scadea corespunzator ponderea voturilor maghiare din tara.

Liderul UDMR a sustinut ca propunerea nu a fost ideea membrilor Uniunii, ci a unei asociatii din Cluj si ar ajuta partidele regionale sa intre in Parlament.

„Am mai preluat o propunere a unei asociatii de la Cluj privind pragul alternativ. Ei s-au gandit, cred, la partidele regionale. Am introdus in discutie acest amendament si am inceput discutiile si cu partidele pentru a-l sustine“,  a explicat Kelemen Hunor.

In realitate, amendamentul ar fi un colac de salvare chiar pentru UDMR, care risca sa nu intre in Parlament la viitoarele alegeri.  Concret, legea electorala ar urma sa stipuleze ca, daca o formatiune obtine 20% din voturile exprimate in cel putin patru judete ale tarii, poate intra in Parlament chiar daca nu trece pragul de 5%. Astfel, a mai spus Kelemen Hunor, s-ar asigura ca maghiarii din Transilvania nu raman fara reprezentare parlamentara.

Solicitarea UDMR nu a ramas fara ecou in randul liberalilor, care ar vrea ca partidul condus de Kelemen Hunor sa treaca oficial de partea Opozitiei. Pana acum, UDMR a ignorat tentativa de curtare venita din partea liberalilor si, in timp ce copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat recent ca spera semnarea unui protocol de colaborare cu Uniunea, Keleme Hunor a declarat, la „Adevarul Live“, ca nu crede intr-un acord scris.

Tratativele dintre cele doua formatiuni ar putea urma alt curs insa daca PNL ar sustine propunerea UDMR. Vicepresedintele liberal Mihai Voicu, presedinte al Comisiei parlamentare care se ocupa de elaborarea legilor electorale, a declarat pentru „Adevarul“ ca, desi nu exista un amendament formal al Uniunii care sa fi fost depus in Parlament, liberalii ar negocia un prag alternativ.

„Este un subiect asupra caruia suntem deschisi la discutii. Nu putem accepta reducerea pragului electoral de la 5% la 3%, dar putem discuta despre un prag alternativ. Exista si in actuala lege un prag alternativ, dar, e drept, el nu a fost niciodata aplicat“, a declarat Voicu.
Adauga un comentariu