National

Udrea, despre audierea la DNA inainte de campanie: Nu cred in coincidente. Exclus sa-mi dau demisia

Publicat: 01 oct. 2014
1

Presedintele PMP, Elena Udrea, candidata la alegerile prezidentiale, a declarat, miercuri seara, la iesirea de la DNA, fiind intrebata daca crede ca audierea ei cu doua zile inainte de inceperea campaniei este o coincidenta, ca ea nu crede in coincidente.

Elena Udrea a mers, miercuri seara, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), unde a stat peste doua ore.

La iesire, in jurul orei 21.30, ea a spus ca a fost chemata sa dea declaratii ca martor in dosarul din 2011 al primarului din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. Acesta este acuzat ca, din 2009, folosindu-se de interpusi, a administrat o firma care a primit contracte finantate din bani publici in comune din Neamt care se bucurau de finantare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997, privind Programul pentru pietruirea drumurilor comunale, alimentarea cu apa a satelor, conectarea satelor la reteaua de electrificare si la retelele telefonice.

Citeste si ULTIMA ORA. Elena Udrea este chiar ACUM la DNA. Motivul pentru care este audiata de

Udrea a precizat ca, la audieri, a explicat cum functiona acest program, gestionat de fostul Minister al Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) condus de ea in perioada decembrie 2009 – februarie 2012.

Intrebata daca isi va da demisia in cazul in care va fi pusa sub invinuire, ea a raspuns: „Exclus. Am explicat, ca ministru, cum functiona acest program. Haideti sa fim seriosi”.

„Toate solicitarile, fie ca erau de la Gheorghe Stefan, fie ca erau de la oricare primar din tara sau sef de consiliu judetean, toate urmau procedura legala si cutuma”, a spus Udrea, explicand ca autoritatile locale trimiteau solicitari pentru alocari de fonduri pentru lucrari din judetele lor, iar ministerul in functie de bugetul pe care il avea, de obicei de 20 de ori mai putin decat se cerea, facea alocarile in acord cu cei din teritoriu, incat sa acopere minimul din necesar.

Intrebata de ce a venit al DNA atat de tarziu, Udrea a spus ca a venit „pe fuga”. „A trebuit sa vin foarte repede pentru ca am inteles ca dosarul trebuie inchis si nu am vrut sa aman declaratia”, a raspuns aceasta.

Intrebata si daca i se pare ca este o coincidenta faptul ca a fost chemata la audieri cu doua zile inainte de inceperea campaniei (pe 3 octombrie), Elena Udrea a raspuns: „Eu nu cred in coincidente”.

Gheorghe Stefan a fost presedintele interimar la organizatia PDL Neamt, functie din care a demisionat in luna martie. Primarul municipiului Piatra Neamt a aderat la Fundatia Miscarea Populara, dar a ramas membru al PDL.

Citeste si Sulfina Barbu: Udrea venea la partid si ne transmitea mesaje din partea presedintelui. Nu

El este vizat in mai multe dosare de coruptie, cel mai recent fiind legat de licenta postului Giga TV pe care il controla.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, in 28 mai, ca Gheorghe Stefan este urmarit penal pentru efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, precum si pentru folosirea influentei (ca lider al PDL Neamt la data faptelor, n.r.) in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor, incepand din 2009, Stefan ar fi administrat SC Strong Montaj SA, fosta societate Tehnoutilaj SA, folosindu-se de interpusi, care au acceptat sa figureze formal ca asociati si administratori.

„SC Strong Montaj SA (fosta SC Tehnoutilaj SA) a incheiat si a executat contracte vizand realizarea unor lucrari cu comune din judetul Neamt – Tazlau, Gheraesti si Draganesti, care se bucurau de finantare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997.

Procurorii sustin ca aceste operatiuni financiare, in efectuarea carora s-ar fi implicat Gheorghe Stefan, sunt incompatibile cu functia pe care o detinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamt si erau „menite sa-i aduca sume de bani necuvenite”.

Gheorghe Stefan mai este suspectat si ca s-a folosit de functia de conducere din partid pentru a influenta functionari publici din cadrul unor institutii.

„Pentru a-si asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele incheiate de SC Strong Montaj SA cu autoritatile contractante, comune din judetul Neamt – Tazlau, Gheraesti si Draganesti, care se bucurau de finantare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Stefan, detinatorul unei functii de conducere in cadrul unui partid politic a folosit, in mod repetat, in perioada 2010-2012, influenta sa in relatia cu functionari publici din cadrul unor institutii”, sustin anchetatorii.

DNA a precizat ca necesarul de fonduri banesti de la bugetul de stat pentru finantarea lucrarilor de alimentare cu apa a comunelor, lucrari acceptate in programul prevazut in HG 577/1997, era evaluat anual de consiliile judetene, dupa consultarea autoritatilor contractante locale.

„Propunerea de finantare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuala a fondurilor alocate (de regula insuficiente pentru a acoperi necesarul). Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se facea de catre consiliul judetean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publica locala contractanta se comunica apoi MDRT, iar dupa aprobarea listelor, se facea plata”, potrivit DNA.

Procurorii au mai stabilit ca, pentru a controla modul de repartizare a banilor alocati de la bugetul de stat, Gheorghe Stefan ar fi sustinut o anumita persoana sa ocupe functia de consilier personal al presedintelui Consiliului Judetean Neamt.

Citeste si Elena Udrea: Klaus Iohannis, lipsit de respect pentru statul de drept

„In afara atributiilor de serviciu, acesteia i s-a permis sa completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Stefan. In aceasta modalitate, Gheorghe Stefan a reusit, in mod repetat, in perioada 2010-2012, cu ocazia rectificarilor ori a alocarilor bugetare anuale, sa directioneze sume de bani, in special catre acele autoritati publice locale care aveau incheiate contracte cu asocieri din care facea parte chiar SC Strong Montaj SA”, potrivit DNA.

Comentarii
Adauga un comentariu