Actualitate

UE consideră că termenul „Crăciun” aduce ofensă ateilor. Deputatul PNL, Ben-Oni Ardelean: „Nu știu până unde vor continua toate aceste inepții”

Publicat: 30 nov. 2021
Un semn cu mos craciun si un brad interzis
Comisia Europeană consideră faptul că termenul ar putea răni sentimentele ateilor

O nouă decizie a Comisie Europene stârnește un val de reacții privind sărbătorile de iarnă. Pentru a respecta egalitatea pe care o tot invocă, propun eliminarea termenului de Crăciun pentru a nu ofensa persoanele necredincioase.

Mai mult, alături de aceasta, doresc ca și termenii care fac referire la domn sau domnișoară să fie înlocuite cu un apelativ neutru. Deputatul liberal Ben-Oni Ardelean, consideră aceste propuneri ca fiind neomarxiste.

Propunere tulburătoare din parte UE. Vor eliminarea termenului „Crăciun”

Plecând de la premisa că orice persoană trebuie tratată în mod egal, eliminându-se orice fel de referire care ar putea duce la discriminare, oficialii de la Bruxelles, merg până acolo încât propun eliminarea termenului „Crăciun”, pentru ca persoanele care nu sunt credincioase să nu se simtă lezate de acest termen.

În acest context se discută și despre eliminarea oricărui apelativ care ar defini o persoană din perspectiva sexului, mai exact termenii „doamnă” sau ”domn”, cu unii neutrii, care nu scot în evidență genul.

„Orice persoană din UE are dreptul de a fi tratată în mod egal”, fără referire la „sex, etnie, rasă, religie, dizabilități și orientare sexuală”. Astfel – scrie Bruxelles-ul în noile sale linii directoare – apelativele „Miss, Mrs” (domnişoară sau doamnă) trebuie să dispară, fiind înlocuite cu un mult mai generic „Ms”, a scris ANSA, agenția italiană.

Cât despre Crăciun, acestea nu se vor mai numi generi așa cum sunt cunscute ci sărbători. Astfel că, în loc de
„Crăciunul este stresant” să se spună „sărbătorile sunt stresante”, pentru a se asigura o „comunicare corectă”. Acest document în care sunt specificate acestea a fost furnizat de Comisie şi intitulat „Union of Equality” – Uniunea Egalității.

Prevederile Uniunii Europene

De asemnea, tot UE, a decis mai multe prevederi, referitoare la orientări și care au rolul de a asigura tuturor un tratament egal.

 • Nu vor fi utilizate substantive sau pronume care au legătură cu genul subiectului;
 • Trebuie menținut un echilibru între sexe în organizarea fiecărui panel;
 • Atunci când se utilizează un conținut audiovizual sau mărturii, trebuie să ne asigurăm că diversitatea este reprezentată în fiecare aspect al materialului
 • În faţa unei audienţe nu ne adresăm folosind apelativele „domni” sau „doamne” ci mult mai genericul „stimați colegi”;
 • Atunci când se vorbeşte de transsexuali, aceştia trebuie identificați în baza indicației lor;
 • Nu va mai fi folosit cuvântul „bătrâni”, ci „oameni în vârstă”;
 • Atunci când se va vorbi despre persoane cu dizabilități, nu se va mai face referire prioritară la persoană (de exemplu, în loc de „Mario Rossi este o persoană cu dizabilități”, vom spune „Mario Rossi are o dizabilitate”).
 • În ghidurile UE există și referiri pentru o comunicare „corectă” în ceea ce privește religiile. De exemplu, în text este indicat ca, în orice conținut comunicativ, „să nu se folosească nume proprii tipice unei anumite religii”.

Liberalul Ben-Oni Ardelean consideră propunerile UE neomarxiste și sumbre

Mai multe voci protestează schimbările de exprimare ale Comisiei UE, considerându-le amenințătoare vis-a-vis de identitatea noastră. Giorgia Meloni, liderul formațiunii Fratelli d’Italia a lăsat un mesaj pe Twitter referitor la aceste schimbări care ar putea apărea.

„Comisia Europeană, printr-un document intern, consideră Crăciunul o sărbătoare neincluzivă. Numele Maria și Giovanni sunt și ele vizate. Motivul? Ar putea fi „ofensatoare” pentru necreștini. Gata, acum e deja prea mult: ne sunt şterse istoria și identitatea”, a scris acesta.

O opinie tranșantă este dată și de către deputatul PNL, Ben-Oni Ardelean, care spune că denunță „unifrmismul de tip nivelator” și „comunismul neomaxist” pe care cei din vârful Uniunii Europene le tot impune pentru a respecta egalitatea. Acesta consideră că este o atitudine extremă, prin faptul că se impune o corectitudine politică sumbră.

Mesajul deputatului liberal

Deputatul de la Partidul Național Liberal a scris într-un mesaj pe Facebook părerea lui privind deciziile schimbării de exprimare venite din partea Uniunii Europene.

“Nu vă referiți la perioada Crăciunului și nu folosiți nume creștine precum Maria sau Ioan, pentru a evita rănirea sentimentelor unora. Același document interzice utilizarea adresărilor cu „domnișoară sau doamnă”, folosirea unor termeni precum „lucrători sau polițiști”, iar formularea clasică „doamnelor și domnilor”, trebuie înlocuită cu „stimați colegi”.

Personal, nu știu până unde vor continua toate aceste inepții. Corectitudinea politică sumbră, promovată fanatic la nivel european, nu dorește altceva decât eliminarea oricărei urme a identității individuale, incluzând etica, religiozitatea si spiritualitatea cetățenilor statelor membre.

Vorbim despre “unitate în diversitate”, când de fapt avem de a face cu un uniformism de tip nivelator. Un comunism neomarxist, total dăunător, pe care națiunea noastră l-a mai traversat. “Doamnelor și domnilor”, oricât ar supăra: mama rămâne mamă, el rămâne el, iar perioada Crăciunului va reprezenta miracolul nașterii Mântuitorului de către Maria. Pentru totdeauna!

Corectitudinea politica nu dă dreptul nimănui la eliminarea valorilor fundamentale ale acestui continent! Doamne, dă-le mintea de pe urmă!”, se arată în mesajul postat de deputatul Ben-Oni Ardelean pe Facebook.
Comentarii
 • Nu imi aduce nicio ofensa, este o inventie. O alta categorie e deranjata de Craciun, care nu e atee.
  Iar Craciunul este sarbatorit intr-un fel sau altul aproape peste tot in lume cu cateva jalnice exceptii.
  Si in Japonia japonezii (care sunt Shinto sau budisti) sarbatoresc Craciunul in felul lor si in China si chiar si in lumea araba unde Iisus e unul dintre profeti.
  Era un reportaj pe Youtube din Turcia in care ;a un moment dat o vanzatoare EVREICA vindea brazi de CRACIUN catre MUSULMANI.
  Iar ateismul nu este o religie iar ca cineva sa vorbeasca in numele tuturor ateilor este total gresit. Ateii sunt din punctul meu de vedere mai degraba indiferenti si mai indiferenti la chestiuni religioase decat orice religie, in niciun caz nu sunt OFENSATI de Craciun. Macar si din punct de vedere cultural, Craciunul este o sarbatoare foarte frumoasa.
  Din nou, nimeni nu are dreptul sa vorbeasca in numele unui grup de persoane care gandesc liber, fiecare dupa cum vrea el, fara niciun fel de linie ideologica.

 • UE promovează agresiv homosexualitatea,vor să o impună orice ar fi,asta e prioritatea lor,alta grijă nu au.Ia veniți , stimați diplomați UE, in Romania,că va explicam noi in 5 minute valorile noastre, ce ziceți,veniți???

 • Pentru cei de la uniunea europeana:Cînd Rominia a incheat un parteneriat cu dumneavoastra sau spus conditiile avantajele si dezavantajele Si ne-ati acceptat asa cum sintem -adica cu defcte si calități corect acum este tîrziu si nefiresc ca sa te mai nasti cu asemenea pretentii .Sa înțelegeți ca noi ROMINI asa ne-am nascut cu obiceiuri si asa o sa murim noi sintem oamenii nu păpusi corect .Deci Crăciunul rămîne Crăciun si obiceiurile rămîn asa cum le-am mostenit corect.

Adauga un comentariu