National

UE pune tunurile pe corporatiile americane: Facebook si McDonald’s, printre companiile chemate la raport

Publicat: 10 nov. 2015
1

Facebook, McDonald’s si Amazon se numara printre companiile care vor participa saptamana viitoare la o audiere in Parlamentul European, pe teme fiscale.

Marile corporatii americane nu sunt vazute cu ochi bune de UE, deoarece fac in asa fel incat sa plateasca taxe mai mici pe Batranul Continent si sa obtina un regim special, arata Bloomberg.

In total, reprezentanti din 11 companii din SUA vor aparea in fata Parlamentului European, pe 16 noiembrie, pentru a raspunde intrebarilor legate de facilitatile fiscale de care au beneficiat in unele state membre UE.

In afara de Facebook, McDonald’s si Amazon, Disney, Coca-Cola si Anheuser-Busch InBev au confirmat ca vor fi reprezentate la audierea din Parlamentul UE, ca si HSBC Holdings, Ikea Group si Philip Morris International. Pe de alta parte, oficialii Wal-Mart Stores au refuzat sa participe.

Taxe mai mici doar pentru unii
Intr-o investigatie separata de demersul Parlamentului European, companiile Starbucks si Fiat au fost somate de Comisia Europeana sa plateasca fiecare pana la 30 milioane de euro, in contul unor facilitati fiscale ilegale primite de la unele state membre.

Intelegerile pe care lantul de cafenele le-a avut cu Olanda, iar producatorul auto cu Luxemburg au fost catalogate drept ajutoare de stat, iar acest lucru e ilegal in UE.

„Toate companiile, mari sau mici, multinationale sau nu, trebuie sa-si plateasca corect taxele”, a transmis, luna trecuta, comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager.
Adauga un comentariu