International

UE se pregateste de evacuarea cetatenilor ei din Siria

Publicat: 09 feb. 2012
1
Uniunea Europeana pregateste, ca masura de precautie, eventuala evacuare a cetatenilor sai din Siria si reflecteaza la o posibila interdictie a zborurilor comerciale cu aceasta tara, potrivit unor diplomati de rang inalt, citati de Mediafax.
Aceste pregatiri, aflate inca intr-un stadiu precoce, intervin in conditiile in care in Siria situatia pare blocata din cauza intransigentei presedintelui Bashar al-Assad si a lipsei rezultatelor eforturilor diplomatice internationale.
„Ne aflam in fata unui zid si trebuie sa incercam sa-l escaladam”, a rezumat ieri unul dintre acesti diplomati europeni, care se tem ca violentele impotriva populatiei civile siriene vor mai dura mult timp.
Serviciul diplomatic al UE a trimis in regiune, in Liban si Iordania, echipe de experti responsabili cu pregatirea repatrierii in aceste tari a „catorva mii” de europeni care locuiesc in Siria, dar si a unor cetateni ai altor tari, in cazul in care va fi necesar.
Este vorba despre un secanriu „in cel mai rau caz”, dar UE trebuie sa se pregateasca si sa-si coordoneze efoerturile in regiune, a precizat unul dintre acesti diplomati.
In paralel, statele europene pregatesc un nou set de sanctiuni impotriva Damascului, care ar putea fi aprobat la sfarsitul lunii.
Printre ideile aflate in lucru figureaza o suspendare a tuturor zborurilor comerciale cu Siria, optiune propusa de Germania. Dar „nu toate statele membre ale Uniunii Europene sunt de acord cu acest lucru”, deoarece o asemenea interdictie ar putea bloca eforturile de evacuare a strainilor din Siria in cazul in care va fi necesar, subliniaza unul dintre diplomati.
Expertii de la Bruxelles vor continua sa aiba discutii pe aceasta tema.
Un acord se intrevede deja privind alte sanctiuni: inghetarea bunurilor din Europa ale Bancii Centrale siriene si un embargo asupra exporturilor de fosfat ale Siriei, produs care joaca un rol important in economia tarii, potrivit acestor surse.
„Uniunea Europeana achizitioneaza 40 la suta din exporturile siriene de fosfat, iar interdictia lor ar avea un impact important”, afirma un diplomat.
Adauga un comentariu