Curatenie in casa

Uite ce se ascunde in lenjeria ta de pat. Cat de des sa schimbi pernele si cearsafurile ca sa nu te imbolnavesti. Ce faci cu pilotele

Publicat: 02 iul. 2018

Paturile, cuverturile, pernele si salteaua sunt adevarate „pepiniere” de bacterii si acarieni (organisme minuscule, invizibile cu ochiul liber), vinovati de o serie de afectiuni respiratorii, alergii, eczme, dar si de disfunctii ale somnului. Caldura, umiditatea, transpiratia si celulele de piele moarte creeaza un mediu propice inmultirii acarienilor. In trei ani, o perna ajunge sa aiba chiar si o greutate dubla din cauza prafului si a microorganismelor care se cuibaresc in tesuturi.

Doar spalarea asternuturilor la temperaturi de peste 60 de grade Celsius si schimbarea lor regulata distruge bacteriile si alergenii. Alegeti asternuturi din materiale naturale chiar daca sunt un pic mai scumpe, precum bumbacul, in detrimentul fibrelor sintetice, mai ieftine.

„Bumbacul permite spalarea la o temperatura ridicata, e hipoalergenic si lasa pielea sa respire. Este de preferat sa cumparati asternuturi din magazinele specializate, nu de la oferta, pentru ca de calitatea materialului depinde si sanatatea pielii. Fibrele sintetice, pe langa faptul ca se deterioreaza rapid, provoaca reactii alergice si favorizeaza inmultirea acarienilor”, atrage atentia Oana Clatici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din Bucuresti.

Lenjeria de pat se schimba saptamanal sau cel mult la doua saptamani. Pentru a prelungi viata lenjeriei e preferabil sa o spalati separat, nu in combinatie cu alte piese de lenjerie intima, la care sa aplicati tratamente de genul inalbirilor. „Fetele de perna, in schimb, trebuie schimbate mai des, de cel putin doua ori pe saptamana sau chiar mai des si, de asemenea, calcate foarte bine pentru a le steriliza”, recomanda dermatologul Clatici.

Pernele si pilotele trebuie spalate o data pe an. De asemenea, pernele si pilotele pot fi pline de microorgansime, putand contine si 20.000 de acarieni, bacterii si fungi. Pilotele si pernele trebuie spalate cel putin o data pe an, de preferat la o curatatorie ecologica. Durata de garantie a unei pilote este in general de 5-8 ani, iar in cazul pernelor, doi ani. „In plus, persoanele predispuse spre alergii ar trebui sa se orienteze spre perne cu spuma, hipoalergenice si sa le evite pe cele umplute cu puf de gasca”, adauga specialistul Clatici.

Salteaua trebuie si ea aspirata saptamanal si, de asemenea, protejata cu o husa, care, pe langa faptul ca ii poate prelungi viata cu cel putin cinci ani, protejeaza mai bine decat cearsaful de bacterii si nici nu va trebui spalata atat de des, ci o data la cateva luni. Speranta de viata a saltelei nu depaseste zece ani. 60 de grade Celsius e temperatura la care trebuie spalate asternuturile pentru distrugerea bacteriilor

Spalati saptamanal prosoapele, nu folositi perii de par la comun. Buretii si prosoapele de bucatarie. Cei mai multi bureti de bucatarie contin un numar mare de bacterii, printre care E.coli si Salmonella. Evitati sa folositi acelasi burete si pentru spalatul vaselor, si pentru stersul blaturilor si al altor suprafete. Dezinfectati-le periodic si clatitile cu apa fierbinte ulterior. Prosoapele de bucatarie, de asemenea purtatoare de bacterii, trebuie spalate la 90 de grade Celsius.
Prosoapele de baie. Acestea ar trebui spalate o data pe saptamana la 90 de grade Celsius pentru a indeparta stafilococul auriu, o bacterie care poate provoca infectii daca vine in contact cu o rana.

Periile pentru curatat toaleta. Cand perii acestora incep sa-si schimbe forma nu mai curata la fel de bine vasul de toaleta. In plus, imprastie bacterii. Ar trebui inlocuite o data sau chiar de doua ori pe an.
Periile de par. Un singur fir de par poate contine pana la 50.000 de germeni, iar peria retine toate aceste particule. De asemenea, folosind peria altcuiva, puteti lua impetigo – o infectie de piele contagioasa. Peria de par ar trebui spalata cu apa fierbinte si sapun saptamanal si schimbata o data la patru ani sau mai des daca se deterioreaza si zgarie scalpul.
Tocatoarele. Potrivit unui studiu publicat pe siteul webmd.com, un tocatoarele din lemn poate avea de 50 de ori mai multe bacterii decat un colac de toaleta si asta deoarece oamenii curata mai des colacul, stiind ca poate purta germeni. Tocatorul trebuie frecat cu un dezinfectant si clatit cu apa fierbinte. De asemenea, e indicat sa aveti un tocator pentru carne si altul pentru legume si fructe.

 loading...

Adauga un comentariu