Actualitate

Uite cum au reusit unii ieseni sa scape de o mare belea in aceasta iarna

Publicat: 11 ian. 2013
1

@ Daca autoritatile vin cu vorbe dulci despre sistemul centralizat de incalzire, matematica din facturi nu minte: iesenii platesc catre Dalkia Termo Iasi chiar si 700 de lei pentru incalzirea pe luna decembrie, iar proprietarii de centrale termice platesc, in medie, 130 de lei pentru incalzirea unui apartament cu 3 camere

Dintre toti cei aproape 95.000 de ieseni care odata erau clientii sistemului centralizat de incalzire, peste 50.000 de persoane satule de preturile din ce in ce mai mari practicate de CET, au ales sa se debranseze si sa scape de o povara tot mai apasatoare.
Problema facturilor uriase la caldura a fost intoarsa pe toate partile in ultimul timp, iar motivul este unul evident: pentru luna februarie, iesenii platesc cele mai mari facturi din toate timpurile la incalzire. Primaria Iasi a aruncat responsabilitatea spre firmele de repartitoare. Acestea spun ca francezii de la Dalkia dau factura, iar administratiile de locatari ridica din umeri si spun ca nu tine de competenta lor.
Daca autoritatile o pot face, matematica nu minte. In acest balci, doar omul simplu continua sa piarda si s-a ajuns in situatia in care un locatar cu centrala temica are de platit 120 lei pentru incalzire, iar vecinul sau are de platit 700 de lei pentru incalzirea aceluiasi tip de apartament. „De exemplu, intr-o scara de la noi sunt 15 apartamente cu centrale termice si 5 la CET. Factura trimisa de Dalkia pentru aceste apartamente este de 3.384 de lei, adica sase sute si ceva de lei pentru fiecare apartament. Am vrut sa debransam toata scara pentru ca locatarii cu centrale termice nu mai vor sa plateasca pausal, adica caldura comuna, dar o vecina nu a vrut. In alte scari, facturile sunt chiar mai mari, de 4.993 lei, de 5.418 lei”, spune A. Balasescu, administratorul unei asociatii de proprietari din Alexandru cel Bun.
Blocurile izolate termic au un mare avantaj deoarece costurile de încalzire scad cu aproximativ 35 %. Aici, cel mai mult profita iesenii cu centrale proprii, pentru ca nu pierd din caldura. Iesenii racordati la CET beneficiaza de aceste avantaje doar daca au repartitoare de costuri si control de robineti termostatati pentru ca, altfel, cantitatea de caldura primita de la Dalkia Termo Iasi ar fi aceeasi.

Investitia intr-o centrala termica, amortizata in doua ierni

In cazul unui apartament cu doua camere, cheltuielile cu încalzirea unui apartament cu centrala termica proprie ajung la aproximativ 150 de lei, aici excluzand gazul consumat pentru apa calda si gatit. Clientii Dalkia Termo Iasi primesc in aceste zile facturile la incalzire pentru luna decembrie 2012, care trec deseori de suma de 500 lei. Diferenta ajunge undeva la 350 de lei pe luna, ceea ce ar insemna ca, in perioada de incalzire noiembrie – martie, iesenii pot economisi chiar si 1.750 de lei. Practic, investitia intr-o centrala termica de apartament ar putea fi amortizata numai in doua sezoane de incalzire.
In Iasi, parca mai mult fata de alte orase, populatia se confrunta cu o situatie atipica cand vine vorba despre utilizarea sistemelor de încalzire. Spre deosebire de legislatiile altor tari, într-o scara de bloc de la noi pot exista proprietari de apartamente cu centrala termica individuala cat si apartamente incalzite prin CET. Practic, iesenii cu centrale termice platesc pentru o luna friguroasa de iarna facturi pentru incalzire care cu greu depasesc 200 de lei. Cei care s-au debransat in urma cu doi ani au reusit sa evite boom-ul facturilor dublate sau chiar triplate cu care s-au trezit clientii sistemului centralizat de incalzire. Iarna trecuta, clientii CET SA au fost pusi in situatia in care factura pentru incalzirea unui apartament cu doua camere timp de doua luni sa fie de exact 2.632 lei, asa cum a fost cazul Mariei Baciu, pensionara cu un venit de 800 lei din cartierul Mircea cel Batran.

Comentarii
 • MAI CETATENE CET-UL A FOST PRELUAT DE LA TERMOELECTRICA DE SIMIRAD BELEAUA ESTE CA S-AU AJUNS TIMPURILE SI IL MULGE NICHITA ,CIT SI PE CEI BRANSATI LA DALKIA

  • ESTI NEIMFORMAT SAU DEZIMFORMAT.CET-ul a fost preluat de Simirad in doua mii trei.Din doua ii noua a fost luat de preluat de primarie si CL

 • cetatene asta stiam si eu dar vroiam sa imi scrii tu pt ca imi place cum scrii tu citesteti comentariul si vezi cit de inteligent esti mai agramatule „a fost luat de preluat de primarie si cl” vezi intii gunoiul di ochiul tau desteptule

  • Pai daca stiai ca esti prost la ce te mai bagi in seama?Tot omul mai greseste la tastatura,da?Gunoiul e la tine ca te iei de greselile pe care gramaticale pe care(poate)le-am facut in loc sa iei esenta problemei

 • Unii ieseni au reusit sa scape de o mare belea in aceasta iarna stand in frig.Asta se vede din facturile incasate de E-on gaz pana in acest moment.

 • E.ON ENERGIE ROMANIA(gaz metan plus electricitate)va ajuta sa va „incinerati mortii de frig” din aceasta iarna.Doar asa vom scapa de cei care se tot vaita de facturile la incalzire.

 • Da matematica nu minte,cu conditia ca tooate elementele sa fie introduse in ecuatie.Pretul exagerat platit de beneficiarii incalzirii in sistemul centralizat este real in coditiile in care CL Iasi cumpara en.termica de la Dalkia ,o transporta prin tevile CL Iasi cale de 25Km.(dus-intors)pina in Iasi si aceste tevi cu un diametru de *,1m.nu mai au izolatie termica(cine este curios poate calcula suprafata de radiatie a acestora).La aceasta se adaoga pierderile pe cele 5 magistrale.Reprezentantii asoc.de prop.de ce nu verifica calculele?

  • pentru ca sunt niste viermi care nu fac altceva decat sa chinuie bietii oameni cu facturi aberante…
   se da bau ca vin facturi mari si ei nu uita nic in oras ca vin facturi mari, ei profita, niciodata nu uita sa-si scoata capac din treaba asta.
   mare belea daca nu ai cetrala mai ales in blocurile in care mai mult de jumatate si-au pus centrale.
   criminal e daca sunt si repartitoare, se fura si mai mult.
   platesti apa rece si calorifere dezmortite de-ti vine rau.
   abia iarna asta am scapat si eu de acest cosmar.’
   romanu nu gandeste sa fie bine comun. cand au inceput debransarile in 2**0 trebuia sa fie miting de 2*-3**0* de oameni in fata la primarie. nu oricine isi permite centrala, sa fim seriosi. in bucuresti, oras in care sunt venituri clar mai mari majoritatea blocurilor sunt inca la incalzire centralizata, gigacaloria e *** de lei

 • tare ma tem ca dupa ce iesim din iarna asta va fi un val urias de debransari de la sistemul centralizat de incalzire… nu vor mai avea astia de la Dalkia de unde sa-si scoata profit… muncesti o luna numai ca sa platesti incalzirea? mai degraba te debransezi naibii si mai pui 2 paturi pe tine…

   • oricum situatia e groasa, prea multi bani pentru nitel de caldura pe care ti-o da cum vor ei si la ce ora vor ei… cel mai bine cu cetrala de apartament dar si acolo trebuie imprumutati bani si nu oricine isi permite deoarece bancile nu mai acorda credite asa de usor celor cu salarii de maxim **00 lei…

  • cum sa scapam? daca nu e mobilizare generala nu ai cum.
   si nu vad de ce ar fi atat timp cat oameni care abia isi duc zilele in loc sa se asocieze si sa faca presiuni la adresa primariei sa le ofere un serviciu de calitate la un pret corect au preferat sa stranga din **** si sa-si puna centrala proprie.
   la mine in bloc astia cu centrale au facut scandal toata iarna trecuta pentru sumele pe care trebuiau sa le plateasca la dalkia..
   dar nimic concret, in primavara cand m-am dus sa iau semnaturi sa-mi pun centrala faceau nazuri, nu vreeau sa-mi semneze.
   mentalitati de kkt, oamenii nu stiu sa-si vada interesul. mananca kkt dar cand e vorba de ceva concret se ascund in casa.
   in noiembrie 2*** ajunsesem acasa dupa 6 luni in care fusesem plecat.
   caloriferele erau f putind dezmortite in prima noapte am racit am facut febra. a doua zi dimineata cand am batut la usa la vecinii care mai erau la dalkia niciunul nu mi-a deschis.
   se credeau jmekeri, ca pacaleau repartitoarele.
   acuma e toata scara debransata, iarna asta se pisha pe ei de frig in casa, contoru de gaz e mai greu de pacalit

Adauga un comentariu