Stiri si curiozitati

Uleiul de măsline: Beneficii și contraindicații

Publicat: 02 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Uleiul de măsline Beneficii și contraindicații
Uleiul de măsline este utilizat ca remediu pentru boli cardiovasculare sau diabet de tip 2

Uleiul de măsline este nelipsit din bucătăriile multor gospodine. În timp ce dă savoare oricărui preparat, poate fi utilizat și în scop medicinal. De asemenea, este utilizat și pentru înfrumusețare.

Folosit încă din cele mai vechi timpuri, uleiul de măsline a câștigat aprecierea tuturor. Bogat în antioxidanți, vitaminele K și E, acest ulei este considerat a fi un aliment important în dieta mediteraneană. În plus, este o sursă extraordinară de grăsimi mononesaturate, precum acid oleic și palmitoleic, dar și antioxidanți, tocoferolii, luteina și beta-carotenii. Împreună, aceștia aduc numeroase beneficii organismului, fiind adesea utilizat ca remediu pentru boli cardiovasculare sau diabet de tip 2, dar și pentru realizarea măștilor de păr.

măsline și ulei de măsline
Bogat în antioxidanți, vitaminele K și E, uleiul de măsline este considerat a fi un aliment important în dieta mediteraneană.

Ulei de măsline: Beneficii pentru sănătate

Uleiul de măsline este un bine-cunoscut protector natural al inimii, are proprietății antiinflamatorii, încetinește îmbătrânirea creierului, protejează împotriva diabetului de tip 2 și poate reduce riscul de apariție a cancerului. Poate fi consumat atât dimineața, cât și seara, câte o linguriță pe stomacul gol.

Protector natural al inimii

Uleiul de măsline extra virgin reduce inflamațiile din corp, reduce riscul de oxidare a colesterolului „rău” (LDL) din sânge, îmbunătățește sănătatea vaselor sanguine, previne înfundarea arterelor și ajută la reducerea tensiunii arteriale. Astfel, un consum constant de ulei de măsline reduce semnificativ apariția bolilor cardiovasculare.

Are proprietăți antiinflamatorii

Cel mai important acid gras din compoziția uleiului de măsline, și anume acidul oleic, reduce markerii inflamatorii ( proteina C reactivă ). De asemenea, și antioxidanții care se găsesc în componența uleiului de măsline au proprietăți antiinflamatorii. Au fost, chiar, comparați cu antiinflamatoarele de sinteză.

Încetinește îmbătrânirea creierului

Procesul de îmbătrânire a creierului este încetinit de antioxidanții conținuți de uleiul de măsline. Oleocantalul, responsabil pentru reducerea inflamațiilor din corp, ajută și la îndepărtarea plăcilor beta-amiloide care se formează în celulele creierului și duc la apariția bolii Alzheimer.

Totodată, și grăsimile mononesaturate pe care le are uleiul de măsline contribuie la menținerea integrității celulelor creierului.

Protejează împotriva diabetului de tip 2

Potrivit unor cercetări, o dietă bogată în ulei de măsline reduce semnificativ riscul de apariție a diabetului de tip 2, în proporție de peste 40%.

Poate reduce riscul de apariție a cancerului

Consumul zilnic de ulei de măsline ajută la prevenirea apariției cancerului. Antioxidanții din acest ulei pot reduce la minimum efectele nocive pe care le au radicalii liberi din corp, printre cele mai importante fiind prevenirea îmbătrânirii premature a organismului și reducerea proliferării celulelor canceroase la nivelul anumitor organe.

bol cu ulei de măsline
Consumul unei lingurițe cu ulei de măsline dimineața, pe stomacul gol, aduce organismului numeroase beneficii.

Ulei de măsline: Contraindicații. Iată când devine toxic

Uleiul de măsline este contraindicat a fi folosit la prăjeli, la copt sau la grătar. Folosit la gătit, uleiul de măsline va oferi mâncării un gust neplăcut, afumat.

La copt, uleiul de măsline extravirgin va schimba aroma preparatelor. Însă, pentru o pâine pufoasă, este suficient să folosiți 1-2 linguri la un kilogram de făină.

La grătar, uleiul de măsline va oxida, atunci când va intra în contact cu temperaturile înalte, putând avea proprietăți cancerigene. Utilizați, în schimb, ulei de palmier.

femeie care toarnă ulei de măsline în salată
Uleiul de măsline nu trebuie folosit în cantități mari la gătit, ci este recomandat a fi consumat fără a fi încălzit.
Adauga un comentariu