Secretele istoriei

Ulltimele zile de viață ale lui Ceaușescu. Ce avea dictatorul în buzunar în ziua în care a fost executat

Publicat: 24 dec. 2021
Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu in ziua procesului
În rechizitoriul din dosarul Revoluției, apar mărturiile mai multor ofiţeri din Garnizoana Târgovişte cu privire la ultimele zile de viață ale lui Ceaușescu

În rechizitoriul din dosarul Revoluției, apar mărturiile mai multor ofiţeri din Garnizoana Târgovişte cu privire la ultimele zile de viață ale lui Ceaușescu. În prezent, dosarul se afla la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care trebuie să excludă mai multe acte și zeci de declarații date de revoluționari.

Una dintre mărturiile din dosar este cea a lui Ion Mareş, care în decembrie 1989 era maior la UM 01378 Târgovişte.

Cum au decurs ulltimele zile de viață ale lui Ceaușescu

În 2017, când a fost audiat la Secția Parchetelor Militare, Ion Mareş declara că imediat după ce soții Ceaușescu au fugit cu un elicopter, de pe acoperișul Comitetului Central, a primit ordin „pe linia capacităţii de luptă, de apărare antiaeriană a teritoriului, să combatem toate ţintele care evoluează în spaţiul aerian”.

”M-am deplasat apoi din punctul de comandă către biroul domnului col. Kemenici Andrei, comandantul UM 01417 şi în acelaşi timp comandantul Garnizoanei Târgovişte. Acesta mi-a spus că are informaţii că Nicolae şi Elena Ceauşescu ar fi fost văzuţi şi alergaţi de populaţie prin Târgovişte, aceştia fiind într-o maşină de miliţie şi că momentan s-ar ascunde în zona Mănăstirii Dealu. S-a hotărât trimiterea unui pluton în zonă pentru a-i căuta, iar eu am propus că în componenţa plutonului respectiv să intre şi militarii de la compania de securitate.”

După ce a obținut aceste informații, Ion Mareş a mers la sediul Inspectoratului Judeţean al Miliţiei şi Securităţii, aflat la 50 de metri de unitatea la care activa.

„Am observat că pe toată peluza din faţa clădirii erau multe dosare rupte şi tablouri cu Ceauşescu sparte. Se aflau în zonă cam 100 de revoluţionari, în faţa fiecărei intrări. Am trecut printre manifestanţi, nu fără incidente, aceştia dorind să ne linşeze, dar am fost salvaţi de cadrele militare din 378 interior, subordonaţii mei”, le-a spus Ion Mareș anchetatorilor din dosarul Revoluției.

Ce avea dictatorul în buzunar în ziua în care a fost executat

Odată ajuns în biroul comandantului miliției, Mareș a văzut că lui Nicolae Ceauşescu i se făcea o percheziţie corporală de către colonelul Colţ, care i-a găsit în buzunarul interior al haine o agendă şi nişte stilouri.

„Nu cunosc ce s-a întâmplat cu aceste obiecte întrucât m-am retras să raportez domnului Kemenici”, precizează Mareș în declarație.

”Ulterior, când am ajuns în cazarmă, am aflat că dl. col. Kemenici se deplasase personal cu un autocamion cu soldaţi şi un Aro în faţa inspectoratului, pentru a-i prelua pe Ceauşeşti, dar eu nu am ştiut acest lucru. Am mers la biroul unde erau ţinuţi soţii Ceauşescu, am pătruns în încăpere cu gândul de a nu-mi spune numele şi m-am adresat lui Nicolae Ceauşescu, spunându-i că sunt trimis pentru a-i asigura protecţie faţă de revoluţionari.

Colonelul Mareș a menționat și că generalul Victor Atanasie Stănculescu i-a spus că răspunde „cu capul de viaţa celor doi”, ulterior trimițând mai multe TAB-uri.

„Au venit mai multe tancuri de la Regimentul 1 Tancuri şi forţe terestre de la Câmpulung Muşcel şi Ploieşti. Am cerut să se spună la televiziune că cei doi au fost reţinuţi de armată şi se află sub pază undeva lângă Târgovişte”, potrivit mărturiei lui Ion Mareș.
Comentarii
  • Suntem un popor ce ne meritam soarta.!Iata un adevarat GENOCID acum si nu pe vremearaposatului cand erai obligatsamergi laMUNCA si ti se oferea casa i butelie.!!E f.bine ca suntem oedepsiti ca saintelegem odata pentru todeauna ca suntem VINOVATI de tot cese petrece in aceastatara/

  • Da, suntem vinovati de cum a ajuns tara pentru ca am fost si suntem pasivi de ce se intampla. Le dam voie sa fure tot si sa ne transforme in sclavii Europei. Pentru moartea sotilor Ceausescu sunt vinovati cei care au dat ordin sa fie impuscati fara o judecata conforma cu Legea Penala.

  • ar fii obligatoriu ca tinerii sa stie cine a fost Nicolae Ceausescu cu adevarat.noi care avem acum o varsta , si am devenit intelectuali ,datorita politicii din timpurile acelea,care am avut posibilitatea sa invatam si sa aducem Romania la nivelul anilor 89 pe banii statului roman bursieri fiind.Dragi tineri aparati Romania dece se vrea sa ajunga.Parintii vostrii si-au varsat sangele pentruca Romania sa fie cu adevarat libera si democrata.

Adauga un comentariu