Titlurile zilei

Ultima fiță inventată la Iași, aluat cu făină de greier! O singură pâine conține 70 de insecte. „Poate reprezenta o soluție pentru alimentația planetei în viitor” – GALERIE FOTO

Publicat: 20 apr. 2021
Pâinea viitorului este testată la USAMV Iași. Inițiatoarea proiectului este șef de lucrări dr. Otilia Cristina Murariu, din cadrul Facultății de Agricultură, care a copt prima pâine cu făină de greier din România
La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" din Iași s-a copt prima pâine cu făină de greier din România. Inițiatoarea proiectului este șef de lucrări dr. Otilia Cristina Murariu, din cadrul Facultății de Agricultură

Pâinea viitorului, testată în premieră la Universitatea de Agronomie din Iași! Aceasta conține un ingredient fabulos. Este vorba de făină obținută din greieri. Inițiatoarea proiectului este șef de lucrări dr. Otilia Cristina Murariu, din cadrul Facultății de Agricultură

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași s-a copt prima pâine cu făină de greier din România. Inițiatoarea proiectului este șef de lucrări dr. Otilia Cristina Murariu, din cadrul Facultății de Agricultură. Aceasta, alături de studenți din anii IV de la domeniul Ingineria produselor alimentare, testează rețete de pâine cu valori nutritive îmbunătățite, unele dintre acestea fiind accesibile chiar și persoanelor cu diverse intoleranțe. Astfel, în laboratoarele de microproducție ale USAMV Iași dedicate panificației și patiseriei, profesorii și studenții realizează produse inedite, printre care amintim pâinea cu afine, cu sfeclă roșie și morcov, punându-se accentul pe îmbunătățirea produselor de panificație prin sporirea valorii antioxidante.

La pâinea cu adaos de făină de greier, creată în laboratoarele de la USAMV Iași, materia primă se utilizează într-un procent de 3 la sută

La pâinea cu adaos de făină de greier, materia primă se utilizează într-un procent de 3 la sută din masa totală a ingredientelor. Asta înseamnă utilizarea a aproximativ 70 de greieri măcinați. În urma testărilor realizate până acum, experții spun că greierii au un gust destul de neutru, pâinea având gust obișnuit, în schimb valoarea nutrițională, în special conținutul de proteine fiind mai ridicate.

„Pâinea din făină de greier este reprezentată de un produs obținut din făina albă de grâu, prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3 la sută alături de maia naturală obținută din fermentația naturală a unor fructe. Și, bineînțeles, apă și sare. Făina de greier nu conține gluten, iar în combinație cu unele materii prime din aceeași categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranță la gluten. Punctul de plecare a acestei idei a avut loc în 2011, când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conținutului de proteine și aminoacizi din unele insecte”, arată șef de lucrări dr. Otilia Cristina Murariu, din cadrul Facultății de Agricultură.

Prin testările actuale s-a observat că produsele rezultate din făină de greieri au un gust neutru

Mai departe, cadrul didactic arată că:

„Prin testările actuale am observat că produsele rezultate din făină de greieri au un gust neutru, iar singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificație constă într-o închidere ușoară a culorii pâinii. Din punct de vedere nutritiv, acest produs este îmbunătățit în ceea ce privește conținutul în proteine, vitamina B12, fier și fibre. Pentru populație nu va fi disponibilă, deocamdată. Ne aflăm în faza de testare. Am produs această pâine în premieră și are un gust foarte bun. Acest produs poate reprezenta o soluție pentru alimentația planetei în viitor, având în vedere că proteina prezentă în făina de greieri este completă, la fel cum se găsește în pește, carne, produse lactate, ouă, deoarece conține toți aminoacizii esențiali”, a mai punctat șef lucrări dr. Otilia Cristina Murariu.

Preparatele din cadrul lucrărilor de licență ale studenților de la USAMV Iași sunt numai bune de testat.

„Produsele noastre de panificație au caracter inovativ și sunt foarte gustoase și sănătoase. Nu este mare diferență la gust între pâinea cu făină de greieri și cea obținută, merită gustată. Noi ne dorim să intre pe piață și să poată fi consumată în mod constant de către persoanele cu intoleranță la gluten”, a transmis Larisa Cozma, studentă în anul IV la specializarea Protecția consumatorului și a mediului.

Făina de greiere are prețul de 23 de lei kilogramul.

În anii 2000, Organizația Națiunilor Unite anunța că insectele sunt viitorul în materie de mâncare

În anii 2000, Organizația Națiunilor Unite (ONU) anunța că insectele sunt viitorul în materie de mâncare, pentru că sunt hrănitoare și creșterea lor poluează mai puțin. În anul 2017, tocmai în Finlanda a început să se vândă pâinea cu insecte. Pe de altă parte, în anul 2015, Parlamentul European (PE) a avizat o propunere care prevedea introducerea în consum a unor noi alimente, cum ar fi insectele, algele și noi tipuri de ciuperci. Musca de casă, care ne deranjează atât de tare vara, molia de fagure, un dăunător pe care îl găsim în fagurii de miere, greierele, pe care îl recunoaștem după cântecul său, molia de mătase, câteva specii de lăcuste și mai multe tipuri de viermi, acestea sunt insectele cu ajutorul cărora specialiștii în alimentație au început, încă din 2016, să producă noi mâncăruri.





Comentarii
Adauga un comentariu