Actualitate

Ultima oră! Guvernul Orban prelungește starea de alertă. Ce alte măsuri a mai anunțat prim-ministrul – LIVE VIDEO

Publicat: 14 oct. 2020
România cu text „Stare de alertă”
Starea de alertă a fost prelungită în România

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat miercuri, 14 octombrie 2020, faptul că Executivul va prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile, după ședința CNSU care a avut loc ieri. Printre măsuri, măștile de protecție vor fi obligatorii în spațiile aglomerate în localitățile unde numărul cazurilor și indicele depășesc 3 la mie. De asemenea, nunțile, botezurile și evenimentele private sunt strict interzise.

„Ieri am avut reuniunea CNSU, prin care am hotărât să propunem Guvernului prelungirea stării de alertă, cu încă 30 de zile și de asemenea, să completăm Hotărârea de Guvern cu câteva măsuri suplimentare.

În principal, se instituie obligativitate purtării măștii în spații aglomerate cum ar fi piețe, peroane, stații de autobuz, târguri… unde nu există posibilitatea păstrării distanței necesare. Pentru o incidență de 1.5 la mie și 3 la mie, iar în localitățile unde se depășește numărul de cazuri și indicele de 3 la mie, CNSU instituie purtarea obligatorie a măștii în toate spațiile deschise, nu numai în cele aglomerate”, a spus Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban, mesaj transmis ministrului Sănătății, Nelu Tătaru

Premierul României, Ludovic Orban, i-a transmis ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, miercuri, 14 octombrie 2020, să nu mai tolereze ca angajații Institutului Național de Sănătate Publică să furnizeze informații publice care nu respectă deciziile Guvernului Orban. În contextul actual al numărului imens de cazuri noi, și ministrul Tătaru a solicitat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

„Ieri a fost o dezbatere în media… aici, domnul ministru al Sănătății, domnul Vela și au am declarat că numărul de persoane dintr-o localitate pe baza căruia se decide indicele, este la evidența populației. Săptămânal, în ziua de luni, se actualizează numărul de cetățeni dintr-o localitate. De ce trebuie ținut cont de acest indice? Pentru că e cel mai aproape de realitate.

Vă rog să nu mai tolerați ca angajați ai INSP să furnizeze informații publice care nu respectă deciziile noastre!”, a declarat Ludovic Orban, în cadrul ședinței de Guvern.

Reacția prim-ministrului după recordul COVID-19

Șeful Partidului Național Liberal a comunicat că ne aflăm într-un moment de cumpănă, de inflexiune, în ședința Cabinetului Orban, în contextul în care statul român a depășit pragul de 4.000 de noi cazuri COVID în ultimele 24 de ore.

„Suntem într-un moment de cumpănă, de inflexiune. Putem opri creșterea numărului de cazuri, dar ca să reușim atingerea acestui obiectiv va trebui ca toate instituțiile implicate în prevenirea, în asigurarea respectării măsurilor de protecție, în informarea constantă și corectă a cetățenilor despre evoluția pandemiei, să fie mobilizate la maximum și mai ales să direcționă toate resursele umane pe care le avem și toate acțiunile le care întreprindem către acele zone unde rata de răspândire este mai mare.”, a declarat Ludovic Orban în cadrul ședinței de Guvern.

Cine trebuie să meargă la spital sau nu. Anunțul premierului

Ludovic Orban a declarat că cine nu are simptome specifice noului coronavirus nu trebuie să se ducă la spital. Medicul de familie sau alt cadru medical de la Direcția de Sănătate Publică poate evalua starea de sănătate a pacientului.

„Eu vă spun limpede! Cine nu are simptome, cine nu are în mod evident nevoia de a i se evalua starea de sănătate, nu trebuie să se ducă la spital. Poate medicul de familie sau alt medic de la DSP să evalueze starea de sănătate. Nu putem aglomera spitalele cu oameni care nu au nevoie, lăsând alte persoane să aștepte!”, a spus Ludovic Orban.

Adauga un comentariu