Diverse

Ultima ORA. Klaus Iohannis i-a acceptat demisia in urma cu cateva minute

Publicat: 20 iun. 2018
6

Simina Tanasescu, consilierul prezidential din Departamentul Reforma Institutionala si Constitutionala implicat in scandalul cu judecatorul CCR Petre Lazaroiu, a demisionat de la Cotroceni, a anuntat Administratia prezidentiala. 

Simina Tanasescu, consilierul prezidential pe probleme juridice, si-a prezentat miercuri demisia din functie, a anuntat Administratia Prezidentiala.

"In ultimele zile, in spatiul public au aparut speculatii cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra unui judecator al Curtii Constitutionale, ca urmare a unei discutii purtate de doamna Elena-Simina Tanasescu cu domnul Petre Lazaroiu. Administratia Prezidentiala reitereaza ca nu au existat niciun fel de presiuni si sunt complet neadevarate acuzatiile aduse in acest sens.

Avand insa in vedere ca este inadmisibil ca la nivelul opiniei publice sa planeze orice suspiciune ca ar fi fost posibila o incercare de imixtiune in activitatea Curtii Constitutionale, pentru a nu prejudicia institutia Presedintelui Romaniei, doamna Elena-Simina Tanasescu a inaintat astazi, 20 iunie a.c., Presedintelui Klaus Iohannis demisia din functia de consilier prezidential", a anuntat miercuri Administratia prezidentiala intr-un comunicat.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, referitor la intalnirea dintre consilierul prezidential Simina Tanasescu si judecatorul CCR Petre Lazaroiu ca nu a existat nicio presiune asupra acestuia, iar comunicatul Administratiei Prezidentiale "continea tot ce a fost de spus". 

"Stiu ca a existat o discutie, stiu ca s-a dat un comunicat si stiu ca acel comunicat contine tot ce a trebuia spus, fiindca l-am citit. A fost o discutie, dar am ramas foarte surprins cum unii au interpretat aceasta discutie ca fiind o presiune din partea Cotroceniului. Nu exista nicio presiune si eu nu fac nicio presiune asupra unui judecator. Ar fi fundamental eronat. Si ce a discutat doamna Tanasescu, nici vorba de vreo presiune. Doamna Tanasescu mi-a spus ca exista o sesizare din partea unui ONG. Intreaga chestiune a fost denaturata din motive pur politice. Habar nu am de ce domnul Lazaroiu a intrat in acest joc. Intrebati-l dumneavoastra", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Judecatorul Petre Lazaroiu i-a raspuns presedintelui Klaus Iohannis, spunand ca nu l-a atacat personal pe seful statului, ci doar si-a pus mai multe intrebari pemarginea intalnirii cu Simina Tanasescu.

„Niciodata eu nu am acuzat pe domnul Iohannis ca ar fi implicat intr-un asemenea scandal. Ceea ce am spus eu a fost ca mi-am pus intrebari si am incercat sa gandesc ce se afla in spatele acestei intalniri. Fac precizarea ca eu o cunosc pe doamna Tanasescu, suntem in relatii foarte bune, dar nu de familie, nu apropiate. E prima oara cand doamna ma suna si imi cere o intalnire. M-am dus la aceasta intalnire fiind curios sa vad despre ce e vorba, mai ales ca mi-a spus ca are o sarcina ingrata. Observ acum, din ce a declarat presedintele, ca, intr-adevar, se confirma ca are o plangere a unei asociatii la Cotroceni, dar in niciun caz nu s-a gandit sa emita un decret. Daca rememoram tot traseul, vedem din start ca a spus ca a fost o discutie intre doi profesionisti, apoi a spus ca s-au discutat diverse teme, dar in niciun caz pe acest subiect. Apoi a iesit doamna Tanasescu si a spus ca nu mai comenteaza, ca Administratia Prezidentiala nu are nicio legatura. Si vine acum presedintele si spune ca „da, avem o solicitare, dar nu am convenit ca eu voi da un decret”, a spus Petre Lazaroiu la Antena 3. 

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a stabilit, marti, sesizarea Comisiei de la Venetia, ca urmare a situatiei create de intalnirea dintre consilierul prezidential Simina Tanasescu si judecatorul CCR Petre Lazaroiu. Sesizarea va fi trimisa miercuri catre forul european.

Cine este Simina Tanasescu

Elena Simina Tanasescu (n. 1968) este absolventa a Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti (1991) si a obtinut titlul de doctor cu mentiunea " foarte bine cu felicitarile juriului" la Facultatea de drept si stiinte politice, Universitatea „Aix-Marseille III", Franta (1997).

Este profesor de drept constitutional si drept european in cadrul Universitatii din Bucuresti si a fost profesor invitat la universitati din Europa si America Latina. A participat in calitate de director, cercetator sau raportor national in numeroase proiecte cu finantare nationala sau internationala. A desfasurat activitate profesionala sau de reprezentare a statului roman in cadrul mai multor institutii europene (Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, Agentia pentru Drepturi Fundamentale, Grupul de experti independenti al Consiliului Europei) si a fost reprezentantul societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii in perioada 2009–2011.

Printre publicatiile sale se numara: Principiul egalitatii in dreptul romanesc (1998), Interpretarea Constitutiei. Teorie si practica (2002), Legile electorale – comentarii si explicatii (2004), Constitutia Romaniei – comentariu pe articole (2008), Reforma constitutionala: analiza si proiectii (2012). Autor a peste 75 de studii, articole, cronici si note aparute in volume colective ori reviste de specialitate de prestigiu, din tara si strainatate.

A fost distinsa cu premiul „Andrei Radulescu" al Uniunii Juristilor din Romania pentru lucrarea „Interpretarea Constitutiei. Teorie si practica" (2002), Premiul „Hannibal Teodorescu" pentru cartea „Constitutia Romaniei – comentariu pe articole" (2008). In 2011 a fost decorata de Presedintele Republicii franceze cu „Ordre national pour mérite in grad de Chevallier".

Elena Simina Tanasescu a fost numita Consilier Prezidential la data de 14 ianuarie 2015.

 

Adauga un comentariu