Actualitate

Ultima oră! Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Începe vaccinarea antigripală

Publicat: 06 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ultima oră Nelu Tătaru ministrul Sănătății Începe vaccinarea antigripală
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. despre vaccinarea antigripală

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a declarat că achiziţia dozelor de vaccin antigripal pentru acest an se va realiza pe 9 septembrie, urmând ca, după data de 15 septembrie să înceapă şi campania de vaccinare propriu-zisă.

”Pe 9 septembrie noi avem achiziţionarea vaccinurilor pentru gripă, iar după 15 (septembrie – n.r.), hai să spunem 1 octombrie ar trebui să avem şi începutul acestui, eu ştiu, sezon de vaccinare antigripală. Să se vaccineze persoanele cu risc, copiii, cei care lucrează în instituţii direct cu persoane, cum ar fi în învăţământ, cum ar fi în spitale. Noi discutăm foarte mult în această vară de prezenţa acestui vaccin şi vaccinarea antigripală. (…) Avem în acest moment în intenţie acest lucru, urmând ca din a doua jumătate a lunii septembrie, cel mai sigur începutul lui octombrie, să avem şi aceste vaccinări”, a spus Nelu Tătaru.

Declarația ministrului Sănății referitoare la vaccinarea antigripală

Vaccinul gripal nu poate provoca gripă. Vaccinurile conţin fie tulpini gripale inactivate, ceea ce înseamnă că nu sunt infecţioase, fie nu conţin deloc un virus gripal, ci o particulă proiectată să arate ca un virus gripal (ex. vaccinul antigripal recombinat). În momentul de față, în Parlament, sunt dezbateri aprinse, a precizat Nelu Tătaru.

„După cum aţi putut vedea, sunt dezbateri destul de aprinse în Parlament şi atunci nu ne rămâne decât să aşteptăm ca aceasta rezolvare să o vedem în Parlament”, a spus ministrul despre legea vaccinării.

”Din discuţiile mele cu Comisiile de sănătate din Cameră şi Senat este o prioritate, dar acolo avem Birouri permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor care decid aprobarea ordinii de zi (a şedinţelor de plen – n.r.)”, a mai declarat Tătaru.

Efecte secundare ale vaccinului gripal

Ca orice alt produs farmaceutic, vaccinul gripal poate provoca reacţii adverse. Acestea sunt în general uşoare şi dispar în câteva zile.

Reacţii adverse uşoare:

• Ulceraţie, roşeaţa sau umflături în zona în care a fost administrat vaccinul
• Durere de cap
• Febră

• Greaţă
• Dureri musculare
• Leşin – ocazional

Reacţii alergice severe:

• Dificultate în respiraţie
• Răguşeala sau respiraţie şuierătoare
• Umflarea zonei din jurul ochilor sau a buzelor
• Urticarie
• Paloare
• Slăbiciune
• Bătăi rapide ale inimii sau ameţeli

Reacţiile alergice severe care pun în pericol viaţa persoanelor vaccinate sunt rare. Acestea pot avea loc în decurs de câteva minute până la câteva ore după administrarea vaccinului gripal.

Nelu Tătaru anunță că încă ”suntem în primul val pandemic”

Nelu Tătaru anunță că încă ”suntem în primul val pandemic”. Ministrul Sănătății, a precizat că după ce am trecut de prima fază a primului val al pandemiei, s-a observat o creștere a numărului de cazuri, din cauza măsurilor de relaxare. Astfel că, luna septembrie constituie o provocare reală, deoarece intervin noile măsuri de relaxare.

”Suntem în situaţia în care am gestionat cea de-a doua fază a primului val, urmând ca luna septembrie să reprezinte o adevărată provocare prin măsurile de relaxare noi, cinematografe, restaurante, teatre, revenirea populaţiei dinconcediu, aglomerarea mijloacelor de transport în comun, începerea şcolii, campania electorală, alegerile locale. Este o perioadă pe care trebuie să o gestionăm nu numai noi, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Economiei, ci toată populaţia, septembrie fiind o lună de încercare. Noi gestionăm tot ce vine din populaţie ca infecţie, ca anchete epidemiologice ca şi tratamente, populaţia civilă trebuie să respecte nişte reguli ca transmiterea comunitară să scadă, iar noi să avem un număr mic de cazuri noi care să ajungă în unităţile medicale şi să nu suprapopulăm nici unităţile de urgenţă, nici terapiile intensive”, a declarat Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu