Eveniment-Social

Ultima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat are loc astăzi! Ce subiecte au primit ieșenii la matematică și istorie

Publicat: 22 iun. 2022
Tineri in banci cu mainile pe cap
Elevii ieșeni au susținut proba obligatorie a profilului

În județul Iași, pentru examenul de Bacalaureat 2022, în prima sesiune s-au înscris 5.077 de candidați, 4.643 din seria curentă și 434 din seriile anilor anteriori. Cu toate acestea, la examenul propriu-zis s-au prezentat doar 4.789 de candidați din totalul de 4.885 înscriși inițial, dintre care unul a fost eliminat din examen.  La proba de la obligatorie a profilului real, adică matematică elevii au avut de operat cu funcții reale, iar cei de la profil uman cu domnitori

Amintim că în municipiul Iași s-au organizat 14 centre de examen, dintre care 4 sunt în afara municipiului: 2 în Pașcani, 1 în Hârlău și 1 în Târgu Frumos.

A treia testare, ce urmează a fi susținută în cursul zilei de azi, este la proba la geografie, biologie, logică, psihologie sau economie, în funcție de materia preferată.

Tineri discutand
Subiectele de la istorie au fost o surpriză plăcută

Cum au arătat subiectele la matematică și istorie

Sala de clasă goală
Astăzi are loc ultima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat

Subiectele de la matematică, adresate celor care au urmat un profil real, matematică-informatică, s-au exat pe ecuații iraționale și funcții compuse, la primul subiect. La al doilea subiect, candidații au trebuit să determine un număr real x, într-o matrice. Ulterior, legile de compoziție și intervalele de monotonie și integralele au fost nelipsite din cerințe. Examenul de la științe ale naturii s-a dovedit a fi asemănător, din punct de vedere al gradului de dificultate, cu cele de la mate-info. În prima parte, candidații au făcut apel la cunoștințele formulelor din progresiile aritmetice, dar și la calculul probabilității ca un număr din mulțimea numerelor naturale de două cifre să fie multiplu de 16.  La următorul subiect, matricea ireversibilă a fost în centrul atenției, iar la ultimul, dar demonstrarea bijectivității unei funcții f ar fi putut  fi problematică, dacă tinerii nu au exersat metoda de rezolvare.

Varianta de la profilul tehnologic a urmat același model, dar într-o formula mult mai simplificată.

În ceea ce privește proba scrisă obligatorie, la istorie, profil uman, tema comunismului s-a regăsit la subiectul 1, după ce lecturau un text, tinerii ieșeni au avut de abordat o serie de itemi, pe baza textului. Domnitorii Românei au constituit subiect de bacalaureat, în partea a doua. Eseul final a constat în elaborarea unui text de minim două pagini, despre formarea României ca stat modern.

Maini de fata cu pix și riglă
Candidații au respectat regulamentul și la a doua probă scrisă

Ultima probă scrisă a examenului de Bacalaureat

Baieti in fata afisierului, unul dintre ei atingandu-l cu degetul
Rezultatele finale la Bacalaureat vor fi afișate pe 1 iulie

Absolvenții claselor a XII-a din județul Iași susțin astăzi, 22 iunie 2022, ultima probă din cadrul examenului de Bacalaureat, la una dintre materiile la alegere. Astfel, elevii au avut de ales între geografie, biologie, psihologie, logică și economie.

Și de această dată, candidații trebuie să fie prezenți în sălile de examen, începând cu ora 08:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen.

Regulamentul privind desfășurarea examenului râmâne valabil și acum.

“Nu este permis ca cei care se prezintă la examen să introducă în sala d eexamen obiecte  de pe urma cărora s-ar putea copia, în astfel de situații, candidatul este eliminat din sala de examen”, a declarata Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 27 iunie până la ora 12:00, iar contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație candidații completează, semnează și depun sau transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 iulie, în prima parte a zilei.

Precizăm că  la examenul de Bacalaureat din acest an prezența a fost mult mai mică decât numărul candidaților înscriși inițial.
Adauga un comentariu