Eveniment-Social

Ultima sansa pentru o cladire simbol din oras. Primaria trebuie sa intervina rapid

Publicat: 09 aug. 2015
1

@ Starea in care se afla o cladire monument simbol pentru oras, dar si pentru intreaga tara este una extrem de grava @ Dupa ce instantele au decis ca aceasta sa intre in administrarea primariei, institutia trebuie sa intervina rapid pentru a fi reabilitata

Dupa ce, incepand cu anul 1989, atat Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) respectiv Societatea Medicilor si Naturalistilor din Iasi s-au luptat in instanta pentru a se stabili cine este proprietarul, anul acesta, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca primaria este administrator. In consecinta, aceasta ar trebui sa demareze rapid un proiect, inclusiv pe fonduri europene, de reabilitare si restaurare a imobilului. Monumentul se afla intr-o stare avansata de degradare si are un grad ridicat de risc seismic. Mai mult, in interiorul acestuia se afla obiecte de patrimoniu de o valoare inestimabila. Conform expertilor, suma necesara refacerii muzeului este de peste trei milioane de euro.

Citeste si: Scene de groaza la Iasi. Destainuiri socante despre autorii crimelor – FOTO

„Dupa ani de litigii si dispute in instanta, Muzeul de Istorie Naturala are o sansa de reabilitare! Aici, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca Primaria Iasi este administrator. Astfel, este o sansa ca imobilul sa poata fi reabilitat. Totul trebuie demarat rapid deoarece imobilul este extrem de subred si se poate prabusi la un seism puternic”, a apreciat Virgil Babii, coordonatorul Directiei Judetene pentru Cultura (DJC).

Citeste si: Profesori universitari in razboi pentru 5 milioane de euro

Muzeul de Istorie Naturala a fost infiintat pe 4 februarie 1834, din initiativa unui grup restrans de membri ai Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi, in frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihail Zotta, Constantin Sturdza si Costachi Negri. Este primul muzeu de acest gen creat in Principatele Romane si, ca institutie culturala, avea drept scop sa prezinte publicului din Iasi „bogatiile pamantene si subpamantene ale Moldovei, precum si curiozitati din alte parti ale lumii”.

Citeste si: O noua sansa de restaurare pentru unul dintre cele mai importante monumente din Iasi

In anul 1840, s-a cumparat pentru muzeu casa vornicului Costachi Sturdza, de pe ulita Hagioaiei, astazi bulevardul Independentei, cladire in care isi desfasoara activitatea si in prezent. Acesta pastreaza in colectiile sale piese donate la inceputul secolului al XIX-lea de Mitropolitul Veniamin Costachi, respectiv o colectie de oase de mamut si rinocer paros, gasite agatate drept contra greutate la cumpana unei fantani din Rasca, fostul tinut al Falticenilor, de domnitorul Mihail Sturdza, sau elefantul indian Gaba, achizitionat contra sumei de 135 de galbeni la acea vreme de Iacob Cihac, aga Alecu Bals si Gheorghe Asachi. Cabinetul de Istorie Naturala devine cunoscut marelui public si prin faptul ca, in una din salile lui, deputatii din Partida Nationala au hotarat candidatura colonelului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei.

Adauga un comentariu