Secretele istoriei

Ultimele ore din viata ale generalului Rommel

Publicat: 11 iun. 2013
3
Erwin Rommel, fiul generalului nazist Rommel, poreclit „vulpea desertului”, descrie ultimele ore din viata tatalui sau, cand sub amenintarea lui Hitler, el a fost nevoit sa ia o pastila de cianura. 
Rommel spune ca a fost obligat sa se sinucida de catre Adolf Hitler, potrivit Daily Mail.
Tatal sau i-a explicat fiului sau Manfred ca trebuie sa se otraveasca, dupa ce a fost implicat intr-un complot de asasinare a dictatorului nazist. Manfred, care avea pe atunci 15 ani, descrie cum tatal sau, Erwin Rommel, a fost condus intr-o masina de doi generali.
Apoi, mama sa a primit un telefon de la un spital local, doar 15 minute mai tarziu, prin care era informata ca sotul ei a murit.
Scrisoarea lui Manfred a fost redactata pe 27 aprilie 1945, cand aliatii castigasera cel de-Al Doilea Razboi Mondial in Europa.
Documentul de doua pagini a iesit la lumina dupa ce a fost vandut la o licitatie, ca parte a unei arhive din timpul razboiului.
Colectia a apartinut capitanului Noel Chavasse, care a fost adjunctul sefului armatei britanice, Sir Bernard Montgomery. Fiica lui Chavasse a vandut arhiva de documente si fotografii a tatalui sau, cu suma de 10.500 de lire sterline. 
Generalul Rommel a fost fortat sa aiba o sinucidere „onorabila” in octombrie 1944, pentru a cruta suferinta familiei sale.
„La ora 12, tatal meu a primit doi generali. La trei sferturi de ora dupa aceea, m-am intalnit cu tatal meu, care iesise din camera mamei mele. Apoi mi-a spus ca Adolf Hitler i-a dat posibilitatea sa aleaga intre a lua otrava sau a fi dus in fata Curtii Martiale.
Dupa ce si-a luat ramas bun de la mine, tatal meu a plecat din casa purtand uniforma, noi l-am insotit pana la masina. Tatal meu s-a urcat primul in masina, urmat de generali”, se spune in scrisoare.
Erwin Rommel a fost considerat unul dintre liderii militari germani cei mai respecati din cel de-Al Doilea Razboi Mondial. El a jucat un rol important in doua importante batalii din timpul razboiului, cele de la El Alamein din nordul Africii si in Ziua Z. 
Adauga un comentariu