Local

Ultimele pregătiri pentru Liturghia de Sfânta Parascheva 2020. Iată cum se va oficia slujba de pe pietonalul Ştefan cel Mare – FOTO

Publicat: 13 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ultimele pregătiri pentru Liturghia de Sfânta Parascheva 2020. Iată cum se va oficia slujba de pe pietonalul Ştefan cel Mare - FOTO
Florile folosite la împodobirea baldachinului Cuvioasei Parascheva

Mâine, 14 octombrie 2020, se va oficia Sfânta Liturghie prin care se prăznuiește Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Astfel, sărbătoarea de anul acesta va fi una atipică în comparație cu anii trecuți, anunță Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Podiumul pe care va urca soborul de preoți care vor sluji este amplasat în dreptul Mitropoliei, pe pietonalul Ștefan cel Mare. În dreptul acestuia va exista un perimetru care va permite accesul a doar 500 de persoane, dintre care 50 de autorități și invitați de seamă.

Potrivit legii, doar cei cu domiciliul în Municipiul Iași vor putea lua parte la această Sfântă Liturghie.

„Sărbătoarea de anul acesta este atipică aşa cum se şi vede. Rămân în continuare aceste restricţii, desigur pelerinii nu pot veni aşa cum se întâmplă în alţi ani, însă noi ne vom strădui să o prăznuim aşa cum se cuvine pe Sfânta Cuvioasa Parascheva. Sfânta Liturghie va începe cu ora 09.00 și se va săvârşi pe podiumul amplasat în dreptul Catedralei Mitropolitane. Va exista un perimetru delimitat în care vor avea acces un număr de vreo 500 de persoane. Conform legii din păcate nu pot intra cei din afară Iaşului, ci doar din municipiul Iaşi sau cei cu viză de flotant. Pe aceste scaune vor sta inclusiv autorităţile sau ceilalţi invitaţi care vor fi. Pe podium vor fi doar cei care vor sluji”, a declarat Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Cine poate veni la Sfânta Cuvioasă Parascheva după 15 octombrie

Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei., a transmis faptul că după data de 15 octombrie 2020 oricine poate veni la racla Sfintei Cuvioase Parascheva pentru a se închina. Joi, interdicția dată de autorități se încheie. Preotul a ținut să mai precizeze că reprezentanții Mitropoliei sunt pregătiți pentru mult mai mulți pelerini după data de 15.

„După data de 15 expira această interdicţie dispare, pentru că se încheie sărbătoarea şi perioada dedicată de autorităţi. Începând cu 16 octombrie, oricine poate veni să se închide la Sfânta. Vom vedea cum vor evolua lucrurile. Luăm în calcul şi suntem pregătiţi pentru mai mulţi pelerini după 15 octombrie. Ne pregătim în fiecare an încă din vara pentru pelerinajul Sfintei, mai ales în aceste condiţii. Faptul că s-au luat decizii fără ca măcar să fim consultaţi sau anunţaţi de înainte spune multe de cât apreciază unii dialogul. Din 2000 a fost această tradiţie de a aduce şi alte moaşte la Iaşi. Vor sluji ierarhi din Sinodul Mitropolitan şi câţiva preoţi şi diaconi. Nu va fi un sobor numeros, asta e clar. Cei care vor veni primi vor ocupa locuri. Când se vor ocupa toate scaunele, se va închide perimetrul”, a declarat Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Vreme frumoasă în Iași de sărbătoarea Cuvioasei Parascheva. Iată anunțul ANM

De hramul Cuvioasei Parascheva, vremea în județul Iași va fi destul de frumoasă. Astfel, conform ANM, miercuri, 14 octombrie 2020, de sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași, vremea va fi în general frumoasă. Se vor înregistra valori cuprinse între o minimă de 9 grade Celsius și o maximă de 19 grade Celsius. Cerul va fi mai mai mult însorit, vântul va sufla slab, iar șansele de precipitații vor fi destul de scăzute. Vremea se va menține frumoasă și spre seară, vântul va continua să sufle slab, în timp ce umiditatea aerului va fi ridicată.

În fața Mitropoliei Moldovei au fost organizate mai multe proteste

Sute de persoane au venit pe 9 ocrombrie în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru a-și manifesta nemulțumirea pentru că nu sunt lăsați să se închine la moaștele Sfintei Cuvioasei Parascheva. Majoritatea persoanelor vin din localitățile învecinate Iașului.

Este vorba de numeroase persoane de vârsta a treia, dar și mulți tineri care acuză autoritățile de faptul că blochează o manifestare spirituală. Oamenii au acuzat că la organizarea alegerilor locale nu s-au impus asemenea restricții și au putut vota, chiar și cei cu febră, însă la această sărbătoare religioasă crestin – ortodoxă nu sunt lăsaţi să participe.

„Pe baza imaginilor, am reuşit să identificăm mai multe persoane care în timpul activităţilor de protest, în ultimele zile, au încălcat prevederile legale în vigoare. I-am sancţionat cu avertismente. Am încercat prin comunicare să menţinem o stare de normalitate în zonă. Activităţile de protest s-au desfăşurat paşnic, lucru pe care l-am apreciat. Sancţiunile aplicate de noi au fost pentru respectarea măsurilor sanitare. Încă suntem în verificări pe baza imaginilor”, a declarat Alexandru Mormenchi, purtător de cuvânt Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău.

Adauga un comentariu