Secretele istoriei

Ultimii ani din viata Elisabetei de Austria (1554-1592)

Publicat: 09 ian. 2015
3

Elisabeta de Austria (5 iulie 1554 – 22 ianuarie 1592), s-a nascut arhiducesa de Austria, iar mai tarziu a devenit regina a Frantei. A fost fiica lui Maximilian al II-lea, Imparat Roman si a Mariei a Spaniei. S-a casatorit cu regele Carol al IX-lea al Frantei pentru trei ani si jumatate, pana la moartea lui.

Odata ce s-a intors la Viena, Elisabeta a locuit in casa copilariei, la Schloss Stallburg. La 12 octombrie 1576 iubitul ei tata moare iar fratele ei, Rudolf al II-lea, i-a succedat ca imparat al Sfantului Imperiu Roman.

Vezi si Viata arhiducesei Eleanor de Austria

Cand i se face o noua propunere de casatorie, in 1580, de data asta de la regele Filip al II-lea al Spaniei, dupa decesul sotiei sale Ana (care fusese sora Elisabetei), ea refuza din nou.

Vezi si Cum a murit Elisabeta Franziska de Austria

La inceputul anului 1580 Elisabeta a cumparat niste terenuri din apropierea orasului Stallburg si a fondat manastirea de saraci Clares Maria, regina ingerilor (Klarissinnenkloster Maria, Königin der Engel), cunoscuta de asemenea sub numele de manastirea reginei (Königinkloster). Elisabeta si-a dedicat viata ei de acum inainte pentru a urma exemplul sfantului hram al manastirii ei, in exercitiu de pietate si de ingrijire a saracilor. Chiar si fetele nobile sarace aveau sprijinul ei. Ea a finantat, de asemenea, restaurarea din Capela tuturor sfintilor in Hradcany, Praga, care a fost distrusa intr-un incendiu in 1541.

Dupa plecarea din Franta, ea a mentinut o corespondenta regulata cu cumnata ei, regina Margareta de Navara, si cand aceasta a fost ostracizata de restul familiei regale, ea si-a pus jumatate din veniturile din Franta la dispozitia Margaretei.

Elisabeta a murit la 22 ianuarie 1592 victima a pleureziei la varsta de 37 de ani si a fost ingropata sub o lespede de marmura simpla in biserica manastirii ei.
Adauga un comentariu