Secretele istoriei

Ultimii ani din viata lui Alessandro de’ Medici, Duce al Florentei

Publicat: 06 ian. 2015
3

Alessandro de’ Medici (22 iulie 1510 – 6 ianuarie 1537) numit si Il Moro, a fost Duce de Penne, Duce de Florenta si conducatorul Florentei din 1530 pana in 1537. Fiu nelegitim, el a fost ultimul membru al ramurei mature a familiei Medici care va conduce Florenta.

Patru ani mai tarziu, varul sau indepartat, Lorenzino de’ Medici, poreclit Lorenzaccio, l-a asasinat. Lorenzino l-a atras in capcana pe Alessandro promitandu-i o intalnire amoroasa cu sora sa, Laudomia, o vaduva frumoasa. De teama ca moartea Ducelui va porni o noua revolta in Florenta, oficialii i-au invelit cadavrul si l-au carat in secret in cimitirul San Lorenzo, unde a fost ingropat in graba.

Vezi si Adevarul despre moartea Isabellei de’ Medici

In Valladolid (Spania) unde Carol al V-lea isi stabilise curtea, a fost celebrata o inmormantare solemna in numele sau.

Vezi si Claudia de Medici, un destin tragic

Lorenzino a declarat mai tarziu ca l-a asasinat pe Alessandro de dragul Republicii. Cand inamicii Medicilor nu s-au ridicat sa-l sprijine, Lorenzino a fugit in Venetia, unde a fost ucis in 1548.

Alessandro si amanta sa Taddea au avut doi copii: un fiu, Giulio (in varsta de patru ani in momentul decesului tatalui sau), casatorit cu Lucrezia Gaetani, si o fiica, Giulia, casatorita prima data cu Francesco Cantelmo,Conte de Alvito si Duce de Popoli si apoi cu Bernadetto de’ Medici, Print de Ottaiano.

Adauga un comentariu