Secretele istoriei

Ultimii ani din viata lui Pu Yi, ultimul imparat al Chinei

Publicat: 12 feb. 2015
3

Pu Yi (n. 7 februarie 1906 – d. 17 octombrie 1967) a fost al doisprezecelea si ultimul imparat al Dinastiei chineze Qing. A fost incoronat la varsta de doar trei ani in anul 1909 si a fost obligat sa abdice la 12 februarie 1912.

La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Puyi a fost capturat de Armata Rosie sovietica la 16 august 1945 in timp ce voia sa fuga cu un avion in Japonia. Sovieticii l-au dus intr-un oras din Siberia, Chita. A trait intr-un sanatoriu, apoi mai tarziu a fost dus la Khabarovsk in apropiere de granita chineza.

In 1946, a depus marturie la Tokyo, la Tribunalul militar international pentru Extremul Orient detaliind resentimentele sale despre cum a fost tratat de japonezi.

Vezi si A fost descoperit mormantul unuia dintre cei mai mari tirani

Cand Partidul Comunist Chinez sub Mao Zedong a venit la putere in 1949, Puyi a fost repatriat in China dupa negocieri intre Uniunea Sovietica si China. Exceptand perioada din timpul razboiului coreean, cand a fost mutat la Harbin, Puyi si-a petrecut zece ani la Centre de detentie pentru criminali de razboi de la Fushun in provincia Liaoning, pana cand a fost declarat reformat.

Vezi si Legenda ultimului samurai

Puyi a ajuns la Peking in 1959 cu permisiunea speciala de la Mao Zedong si a trait urmatorii sase ani ca cetatean obisnuit la o resedinta impreuna cu sora lui, inainte sa fie transferat la un hotel sponsorizat de guvern. El si-a exprimat sprijinul pentru comunisti si a lucrat ca asistent gradinar la Gradina Botanica din Peking. La varsta de 56 de ani, la 30 aprilie 1962, s-a casatorit cu Li Shuxian, o asistenta medicala, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Conferinta Consultativa. Din 1964 pana la moartea sa, el a lucrat ca redactor la departamentul literar al Conferintei Consultative Politice a Poporului Chinez, unde salariul sau lunar a fost in jur de 100 de yuani.

Cu incurajarea lui Mao Zedong si a premierului Zhou Enlai, Puyi si-a scris autobiografia Wo De Qian Ban Sheng (chineza 我的前半生 Prima jumatate a vietii mele in anii 1960 impreuna cu Li Wenda, un editor de la Biroul de Presa din Peking.

Adauga un comentariu