International

Ultimul luptător francez din Al Doilea Război Mondial decorat de generalul Charles de Gaulle a murit

Publicat: 12 oct. 2021
Hubert Germain
Hubert Germain

Hubert Germain, ultimul luptător francez din Al Doilea Război Mondial decorat de generalul Charles de Gaulle, a decedat la vârsta de 101 ani, a anunţat marţi ministrul francez al apărării, Florence Parly, relatează AFP.

”Aş dori mai întâi să vă informez despre decesul lui Hubert Germain, ultimul nostru tovarăş în viaţă al Eliberării (…). Este un moment important din istoria noastră”, a afirmat Florence Parly în Senat.

Părintele Forţelor franceze libere (FFL), Charles de Gaulle a creat Ordinul Eliberării în noiembrie 1940 pentru a ”răsplăti persoanele sau colectivităţile militare şi civile care s-au remarcat în acţiunea de eliberare a Franţei şi a imperiului său”.

Numai 1.038 de persoane, între care şase femei, au primit titlul de companion al Eliberării. Hubert Germain urmează să fie înmormântat la Mont-Valérien, lângă Paris, principalul loc de execuţie a membrilor rezistenţei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi care are valoare simbolică.

Preşedintele Emmanuel Macron va prezida ceremonia în data de 11 noiembrie la Arcul de Triumf şi la Mont Valérien, potrivit Agerpres.ro.

Fost deputat gaullist şi ministru sub preşedinţia lui Georges Pompidou (1969-1974), acest luptător al rezistenţei a împlinit 101 ani la 6 august.

Fiul unui general al trupelor coloniale, Hubert Germain a susţinut examenul de admitere la şcoala navală din oraşul Bordeaux, în sud-vestul Franţei, în momentul înfrângerii armatei franceze în faţa trupelor germane, în primăvara anului 1940.

Adauga un comentariu