News Flash:

Ultrajul

21 Octombrie 2008
4597 Vizualizari | 0 Comentarii
Ultrajul
Infractiunea de ultraj consta in amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa contra unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii.
Aceasta infractiune poate fi savarsita de orice persoana, precum si de un functionar fata de alt functionar, participatia penala fiind posibila sub toate formele.
Intelegem prin "functie ce implica exercitiul autoritatii de stat" acea functie care ii confera functionarului competenta de a da dispozitii obligatorii si de a lua masurile necesare pentru respectarea lor. Trebuie mentionat faptul ca functionarul trebuie sa-si exercite atributiunile in limitele competentelor care i-au fost stabilite de lege, fara sa le depaseasca sau sa le exercite abuziv. Sunt functionari care indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat: politistul, magistratul, primarul, agentul de la circumscriptia financiara, medicul de circumscriptie, brigadierul silvic, paznicul unei societati comerciale sau al unei regii autonome etc.


In forma simpla, infractiunea de ultraj se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau amenda. Tentativa nu este pedepsita.
Infractiunea de ultraj are trei forme agravate. Astfel, infractiunea este mai grava daca se realizeaza prin lovirea sau orice acte de violenta savarsite impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii. Sanctiunea consta in inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
Infractiunea este mai grava si daca se realizeaza prin vatamare corporala savarsita impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii. Sanctiunea consta in inchisoare de la 6 luni la 6 ani sau amenda.
A treia forma agravata a infractiunii se realizeaza prin vatamare corporala grava, savarsita impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii. Sanctiunea consta in inchisoare de la 3 la 12 ani.
In legatura cu aceasta infractiune intalnim o serie de cazuri speciale de pedepsire. Ratiunea existentei acestor cazuri speciale de pedepsire rezulta din faptul ca asupra persoanelor ce indeplinesc o functie care implica exercitiul autoritatii de stat se pot realiza acte indirecte de intimidare, indreptate impotriva sotilor, copiilor ori parintilor. Astfel, in cazul infractiunilor de lovire sau alte violente, vatamare corporala, vatamare corporala grava, lipsire de libertate in mod ilegal, amenintare, savarsite impotriva sotului, copiilor sau parintilor unui judecator, procuror, politist, jandarm ori militar, in scop de intimidare sau de razbunare pentru acte sau fapte indeplinite in exercitiul functiunii, maximul pedepsei se majoreaza cu 2 ani.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2822 (s) | 22 queries | Mysql time :0.155361 (s)