Titlurile zilei

Uluitor. Afaceriștii țepari au dat un tun pe final de an în Iași. Gaură de peste un milion de euro în cea mai mare instituție din municipiu

Publicat: 20 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Uluitor. Afaceriștii țepari au dat un tun pe final de an în Iași. Gaură de peste un milion de euro în cea mai mare instituție din municipiu

Peste un milion de euro au ajuns să lipsească de la bugetul local al Iașului. Totul se leagă de un număr impresionant de oameni de afaceri care încearcă de ceva vreme să facă uitate mai multe sume pe care le datorează bugetului municipiului. Lista municipalității cuprinde peste o sută de societăți care au acumulat datorii la bugetul local. Finalul anului trecut a adus o gaură consistentă în bugetul orașului din cauza celor care au uitat să-și plătească taxele și impozitele. Cap de listă sunt o serie de persoane controversate, care sunt cunoscute drept țepari de meserie în mediul afacerilor

Un adevărat dezastru s-a abătut asupra municipiului Iași chiar la finalul anului trecut. Totul are legătură cu primăria orașului și bugetul instituției. Cu toate că au fost făcute nenumărate solicitări, au fost emise somații și nu numai, o parte a afaceriștilor din oraș au continuat să dea țepe peste țepe și să priveze bugetul urbei cu peste un milion de euro. Mai exact, bugetul municipiului Iași este mai sărac cu 5,4 milioane lei (1,1 milioane euro) din cauza a peste 120 de societăți care nu și-au plătit dările integral către Direcția Locală de Taxe și Impozite. Astfel, la 15 ianuarie 2020, în evidențele municipalității apar 124 de societăți cu datorii la Finanțele Locale. În unele cazuri sumele sunt de ordinul sutelor de mii de lei, valoarea acestora crescând de la lună la lună.

Campioni la dat țepe

Primul pe lista rușinii este Viorel Blăjuț, patronul Iasisting SRL. Acesta este înregistrat în evidențele municipalității cu peste 818 mii lei, sume care au tot crescut în ultima vreme și pe care acesta refuză să le achite. De altfel, Blăjuț a contestat în instanță o datorie de peste 560 mii lei din cele 818 mii lei, sperând că justiția îl va face scăpat de țepele trase la bugetul local. Pentru că nu și-a plătit la timp datoria, Blăjuț s-a ales și cu sume accesorii consistente. Afaceristul de carton al Iașului se dorește mereu a fi un mare filantrop, însă realitatea este cu totul alta.

Fost deputat scandalagiu al Iașului, Blăjuț nu s-a făcut remarcat cu nimic altceva decât cu scandal și acțiuni de intimidare. A ajuns și în atenția justiției pentru evaziune fiscală, ceea ce încearcă și acum prin neplata unor sume atât de mari către bugetul orașului. Pentru că a dat o țeapă așa mare bugetului local, Viorel Blăjuț își dorește acum să ajungă primar, ca să poată probabil să-și șteargă datoriile.

Topul rușinii

Un alt personaj controversat care a uitat să-și plătească datoriile către bugetul local este și Viorica Zlate. Firma pe care aceasta o controlează, Mohingab Grup SRL, a acumulat datorii de aproape 340 mii lei. Fosta directoare de la fabrica Terom, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru devalizarea fostului combinat de fibre sintetice, continuă să fie unul din marii campioni la țepuit bugetul statului.

Pe podiumul rușinii se află și societatea ICRTI SRL, cu o datorie de peste 272 mii lei. Este vorba de firma care administrează complexul comercial Siraj din bulevardul Poitiers. Această firmă are antecedente vechi în ceea ce privește neplata datoriilor către bugetul orașului. Societatea ICRTI a fost înființată în 1969 și avea ca obiect de activitate aprovizionarea cu mărfuri textile-încălțăminte. Familia Zlate mai are o firmă în acest top al rău- platnicilor. Obișnuiți cu evaziunea fiscală, cei din familia Zlate au lăsat și firma RFKI Comercial SRL pe lista rușinii. Datoriile în acest caz sunt de peste 116 mii lei.

Lista pare tot mai mare

Culmea, pe lista marilor datornici la bugetul municipiului Iași apar și unii furnizori de utilități. Printre cei mai mari datornici se află și RCS-RDS din București. Furnizorul de cablu TV și internet are o datorie de peste 98 mii lei la bugetul municipiului Iași. Lista cuprinde și societatea Vodafone, cu o datorie de circa 34 mii lei. În ultima vreme, pe această listă au apărut și societăți care au ca obiect transportul de mărfuri sau de persoane.

Este vorba de Iper Transr SRL de exemplu, firmă care a acumulat o datorie de peste 75 mii lei. O altă firmă care a dat gaură bugetului este și Agrimarvas SRL, societate care are ca obiect protecția plantelor și culturilor agricole. Aceasta are datorii de peste 61 mii lei. Firma are antecedente vechi la capitolul datorii. În urmă cu circa 10 ani a fost implicată într-un scandal asemănător și la Stațiunea de Cercetare Podu Iloaiei, cuantumul restanțelor fiind extrem de mare. Lista datornicilor este încheiată de Parma Tax SRL, societate controlată de controversatul Mircea Manolache. Firma consilierului județean are o datorie infimă, de circa 1.200 lei. Rămâne însă faptul că acesta se bate cu pumnul în piept mereu că este un bun platnic și că firmele sale au contribuit mereu la bugetul orașului. Iată însă că Manolache rămâne un mincinos și că nu și-a achitat nici acum integral datoriile la bugetul local.

DOCUMENT PDF: Iată lista restanțierilor la data de 30.09.2019 și neachitate la data de 15.01.2020.

Adauga un comentariu