Eveniment-Social

Uluitor! Revolta in Primarie. O comunitate ieseana plateste amenda primita de seful institutiei

Publicat: 09 oct. 2019
470 Vizite 0 Comentarii
Editia PDF
15 Oct. 2019

@ Scandal monumental intr-o localitate ieseana @ Fostul primar a plecat din institutie cu un tun de zile mari, gaura pe care actuala conducere se chinuie sa o recupereze in instanta @ Decizia finala va apartine instantei de judecata @ Totul a plecat de la asfaltarea unor drumuri din localitate, pe care fostul primarul le-a dat, strategic, unor apropiati  

O situate mai putin intalnita a cuprins o comunitate din judetul Iasi. O combinatie facuta de fostul primar al comunei iesene Butea a cuprins intreaga localitate. Asta dupa ce amenda primita de fostul primar a ajuns sa fie platita din banii publici si nu din buzunarul acestuia. Gheorghe Milia, fostul primar al comunei Butea, a fost amendat de Autoritatea Nationala de Monitorizare a Achizitiilor Publice pentru ca nu a respectat procedurile privind derularea unui contract de asfaltare a drumurilor locale. Milia a preferat sa sparga licitatia in doua pentru a multumi mai multe firme, desi era vorba despre o singura procedura.

Pentru ca s-a ajuns la o asemenea situatie, autoritatile centrale i-au aplicat o amenda de 80.000 de lei. Fostul primar a platit 4.000 de lei in termen de 48 de ore de la notificare, bani pe care i-a dat insa din bugetul local si nu din buzunarul sau. Milia nu a mai reusit sa iasa primar dupa alegerile locale, insa comuna Butea a ramas cu acea gaura in buget. Cu toate acestea, actuala conducere a primariei a cerut in instanta ca fostul primar sa plateasca el amenda respectiva. Deja, intr-o prima etapa, comuna Butea a avut castig de cauza, instanta obligandu-l pe Milia sa plateasca cei 40.000 de lei, suma ce reprezinta prejudiciul din dosar.

"Admite actiunea formulata de catre reclamanta Unitatea Administrativ-Teritoriala Comuna Butea în contradictoriu cu pârâtul Milia Gheorghe. Obliga pârâtul sa achite reclamantei suma de 40.000 de lei, reprezentând prejudiciu", se arata in decizia instantei. Pentru ca nu vrea sa plateasca, fostul primar a facut recurs. Cum s-a ajuns insa aici? Totul a iesit la iveala in urma unui raport al Curtii de Conturi. Scandalul a plecat de la modernizarea drumului comunal care leaga cele mai importante sectoare din aceasta comuna. Drumul comunal 28 D, cu o lungime de circa 3 kilometri, leaga cele mai importante zone locuite din Butea, dar faciliteaza de asemenea accesul catre suprafete agricole importante. In anul 2013, Guvernul Romaniei a inclus asfaltarea acestui drum in Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL). Desi ar fi trebuit sa faca o singura licitatie, Milia a aspart procedura in mai multe contracte, prin incredintare directa, lucru ilegal. Astfel, Primaria Butea a divizat finantarea de 500.000 de lei in trei bucati, pentru a da achizitiilor un aer de legalitate. Toate cele 3 contracte ar fi fost incheiate cu Asiri International din Piatra Neamt, dar au fost subcontractate lucrari si altor societati.

Vezi si: Smenuri penale de miliarde. Inspectorii au scos la lumina toate ilegalitatile din primarie

Dreptatea in instanta

Dupa ce s-a constatat faptul ca Milia a jonglat cu banii Primariei, actuala conducere a Primariei si-a cautat dreptatea in instanta. Fostul primar ar urma sa vina cu bani de acasa, daca instanta va da dreptate actualei conduceri a Primariei din Butea. "Fostul primar a beneficiat de fonduri prin PNDL, pentru a pune asfalt. Pentru a evita sa faca o singura licitatie, a rupt drumul in mai multe portiuni pentru a face achizitie directa. A facut acest lucru si a fost prins de autoritatile competente. I-a impus o amenda de 800 de mii de lei, iar el a platit jumatate din ea in termen de 48 de ore. Eu am atras atentia ca trebuia sa plateasca amenda din banii lui, iar el a spus ca daca instanta va decide ca e vina lui, va plati. In prima instanta a pierdut procesul, iar acum se lupta sa scape de amenda. Practic asta face acum, vrea sa iasa basma curata. Lucrurile sunt insa clare. A platit din banii Primariei, iar acum noi vrem sa ne recuperam banii",a spus Anti Anton, primarul comunei Butea.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit