Eveniment-Social

UMF Iasi aniverseaza 125 de ani de la nasterea savantului Grigore T. Popa

Publicat: 25 apr. 2017
1
Pe 1 mai 2017 se implinesc 125 de ani de la nasterea savantului Grigore T. Popa, patronul spiritual al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa din Iasi. Pentru a marca aceasta zi speciala, universitatea organizeaza o serie de manifestari care vor avea loc joi, 4 mai, de la ora 17:30, in Aula George Emil Palade.

Vezi si : EXCLUSIVITATE BZI! Un medic iesean face dezvaluiri de SENZATIE din viata celui mai cunoscut profesor de la UMF IASI – GALERIE FOTO, VIDEO

Evenimentul debuteaza cu o conferinta, „Grigore T. Popa – Dragostea in interbelic”, sustinuta de dr. Richard Constantinescu, cadru didactic la disciplina Istoria Medicinei, autor istoriograf. Tema conferintei este corespondenta savantului cu sotia sa, Florica, incepand cu scrisorile pe care i le-a trimis in timpul Primului Razboi Mondial, apoi cele scrise din America, intre 1925-1926, unde Grigore. T. Popa ajunsese cu o bursa Rockefeller si terminand cu cele concepute in cea mai neagra perioada a vietii, cand se ascundea de comunisti in subsolul Institutului de Anatomie din Bucuresti.

De asemenea, in holul central din fata Aulei George Emil Palade va avea loc vernisajul expozitiei documentare „Grigore T. Popa”, cu fotografii si documente inedite. Evenimentul se va incheia cu lansarea volumului „Pericolul neispravitilor”, care face parte din seria de autor „Grigore T. Popa”, initiata si coordonata tot de dr. Richard Constantinescu.

„Sunt texte din perioada 1914-1940, scrise de Grigore T. Popa in diverse publicatii, dar si un text nepublicat, scris dupa incetarea Primul Razboi Mondial. Cel din 1914 reprezinta debutul sau publicistic in revista a lui Nicolae Iorga. Cele mai multe articole sunt din revista pe care el a coordonat-o”, a trasmis Constantinescu. Cuvantul inainte ii apartine lui Theodor Paleologu si prefata este semnata de Liviu Antonesei. Volumul va fi prezentat de scriitorul Liviu Antonesei si de prof. univ. dr. Ostin Mungiu.

Adauga un comentariu