Titlurile zilei

Un adevărat conac se ridică în zona zero a Iașului, la comanda unui procuror! Suprafața pe care va fi ridicat mastodontul este de peste 6.000 de metri pătrați și va fi una dintre cele mai impunătoare clădiri din județ – FOTO

Publicat: 11 iun. 2021
Actualul sediu și cum ar trebui să arate viitoarea clădire a Parchetului ieșean
Reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au anunțat ieri că a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul "Construire Sediul Unității de Parchet din municipiul Iași"

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au anunțat ieri că a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire Sediul Unității de Parchet din municipiul Iași”. Viitorul sediu al Parchetului General ar trebui să fie amplasat în municipiul Iași, mai exact pe strada Dr. Codrescu, nr. 6

Un adevărat conac se ridică în zona zero a Iașului, la comanda unui procuror! Suprafața mastodontului este de peste 6.000 de metri pătrați și va fi una dintre cele mai impunătoare clădiri din județ! Astfel, a fost făcut un nou pas pentru o clădire destinată procurorilor ieșeni! Reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au anunțat ieri că a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru acest obiectiv.

„Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul «Construire Sediul Unității de Parchet din municipiul Iași», propus a fi amplasat în municipiul Iași, pe strada Dr. Codrescu, nr. 6. Informațiile privind proiectul propus pot fi consultate la Agenția pentru Protecția Mediului Iași, de pe Calea Chișinăului, nr. 43, precum și la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, de pe strada Vasile Conta, nr. 28, în zilele de luni – joi, între orele 8:00 și 16:30, precum și vineri, între orele 8:00 și 14:00. Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Iași”, au precizat ieri reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași.

Un nou sediu pentru procurorii ieșeni

În urmă cu câteva săptămâni, Executivul României a adoptat Hotărârea de Guvern prin care terenul de pe strada Codrescu a fost înscris în domeniul public al statului și trecut în administrarea Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. Destinația expresă este cea de edificare a sediului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. Calitatea actului de Justiție depinde și de infrastructura oferită magistraților pentru a-și desfășura activitatea în serviciul cetățenilor.

Actualul spațiu a devenit impropriu activității procurilor din toate cele trei parchete din Iași. În anul 2014, Parchetul ieșean a fost inclus într-o listă de investiții a Guvernului, dar proiectul nu a fost dus la bun sfârșit. Pe listă erau 13 sedii noi de parchete în țară, iar valoarea totală a investiției se ridica la 18 milioane de euro. Noul sediu al Parchetului ar urma să fie construit în zona Codrescu, pe un teren de aproximativ 6.200 de metri pătrați, suprafață pusă la dispoziție de către Consiliul Județean (CJ) Iași.

„Sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași va fi construit de Compania Națională de Investiții (CNI)”, se arată în hotărârea Guvernului României.

Documente depuse la Comisia zonală a monumentelor istorice

La finele anului trecut, la Comisia zonală a monumentelor istorice din Iași au fost depuse documente pentru aprobare, tot în ceea ce privește viitorul sediu al Parchetului. Potrivit actelor, obiectivul îl constituie construirea sediului Parchetului din municipiul Iași pe strada Codrescu, nr. 6. La acest moment, proiectul se află în faza studiului de fezabilitate, proiectantul elaborator fiind șeful de proiect arhitect Bogdan Ionuț Mihul și arhitect Diana Zaharia, precum și SC Mihul SRL Iași. Ca beneficiar este trecut Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. În acest moment, Comisia zonală a monumentelor istorice din Iași a amânat luarea vreunei decizii în ceea ce privește acest proiect. Însă, cel mai probabil, în viitorul apropiat, acesta va fi aprobat.

Comentarii
Adauga un comentariu