Actualitate

Un adevarat dezastru paste Iasul! Camarila liberala vrea sa inchida Aeroportul! Presiuni groaznice de la fosta conducere a regiei – DOCUMENTE

Publicat: 15 mai 2019

@ Nimeni nu si-ar fi inchipuit vreodata ca se poate ajunge la un asemenea deznodamant @ Primarul unei comune aflate in vecinatatea Aeroportului International Iasi a pornit un razboi total cu sefii regiei aeroportuare @ Primarul liberal din Aroneanu cere oprirea lucrarilor de dezvoltare a Aeroportului pentru un motiv de-a dreptul aberant @ Benone Moruzi a scos peste noapte un plan urbanistic prin care a avizat constructia unor case in zona de servitute aeronautica a aeroportului @ Regia a atacat constructiile in instanta, pentru a opri un dezastru care se poate abate asupra Aeroportului International @ Liberalul de la Aroneanu este impins de la spate de fostul director Marius Bodea

Situatie total absurda la cel mai inalt nivel. Un primar din zona metropolitana a ajuns sa ceara blocarea celui mai important proiect din Iasi, pe un motiv de-a dreptul aberant. Liberalul Benone Moruzi, primarul comunei Aroneanu, a cerut documente de la Aeroportul Iasi prin care sa se ateste legalitatea constructiei pistei de 2.400 metri, constructie edificata in urma cu mai multi ani.

Scandalul a pornit de la locuintele ridicate la capatul pistei, locuinte avizate de Primaria Aroneanu tocmai in zona de servitute aeronautica a Aeroportului. Primarul a dat zeci de avize in acest sens, iar activitatea aeroportului a fost pusa in pericol. Practic, este afectat culoarul de zbor al aeronavelor prin ridicarea acestor cladiri.

Pentru ca R.A. Aeroportul Iasi a atacat aceste autorizatii de construire in instanta, cerand demolarea cladirilor, Moruzi a plusat si a sustinut ca Aeroportul Iasi nu poate solicita includerea servitutilor aeronautice pentru culoarul pistei, din moment ce aceasta nu are toate avizele. Cererea lui Moruzi este una total aberanta. Pista a fost edificata tocmai in mandatul PNL al lui Cristian Adomnitei la CJ Iasi si a lui Marius Bodea la aeroport, tocmai colegii de partid ai primarului.

Desi Moruzi este primar din 2008 la Aroneanu si a prins lucrarile incepute in 2014 la pista, acesta s-a trezit brusc dupa cinci ani sa arate ca proiectul nu are are avizele necesare. Disperat ca se poate trezi pe cap cu localnicii care risca sa ramana fara case tocmai din cauza autorizatiilor eliberate aiurea de el, Moruzi a trecut la atac. Asa a aratat ca cererea aerogarii pentru servitutile aeronautice nu poate fi indeplinita.

"Va comunicam ca documentatia pe care ati anexat-o se refera la o viitoare dezvoltare a Aeroportului Iasi, dar aceasta nu acopera lipsa avizului definitiv de la dezvoltarea pe care ati facut-o in anii 2018-2012, prin urmare, va rugam sa ne puneti la dispozitie servitutile aprobate si avizul definitiv al Autoritatii Aeronautice Civile Romane, astfel cum era solicitat prin avizul de principiu nr. 24455/830 din 17 august 2012, aviz definitiv fara de care nu puteati executa lucrarile de construire, astfel cum reiese din paragraful final al avizului de mai sus mentionat. In concluzie, va rugam sa procedati la intrarea in legalitate cu privire la construirea pistei noi fara avizul definitiv al Autoritatii Aeronautice Civile Romane", se arata in adresa trimisa de Moruzi catre Aeroportul Iasi.
Liberalul de la Aroneanu a fost pus sa atace tocmai de Marius Bodea, fostul director al regiei aeroportuare. Actuala conducere a regiei a scos la suprafata numeroase combinatii facute de Bodea in perioada mandatului acestuia, iar acesta cauta acum sa se razbune.

Aeroportul ataca PUG-ul comunei

Conducerea Aeroportului Iasi a aratat ca nu se va lasa intimidata si ca va cere sprijin de la Consiliul Judetean pentru servicii juridice de consultanta in razboiul cu cei de la Aroneanu. Aerogara va cere anularea autorizatiilor de construire din zona de servitute si tragerea la raspundere a autoritatii locale pentru tot acest scandal. Moruzi a prelungit ilegal PUG-ul comunei din 2001, in vreme ce legislatia aeronautica era cu totul alta.

"Aeroportul Iasi a ajuns in postura de a avea 23 de procese cu cei de la Aroneanu, pentru a putea asigura culoarul de zbor si servitutile aeronautice necesare pentru operare la Aeroportul International Iasi. Pentru a inchide toate aceste lucruri, probabil vom merge pe atacarea in instanta a Planului Urbanistic Zonal, pe care domnul primar PNL de la Aroneanu nu vrea sa il puna in aplicare. El justifica prin faptul ca Planul Urbanistic General pe care Primaria Aroneanu l-a aprobat in 2001 prevede doar cateva zone de servituti aeronautice, fara a dori sa introduca conform legii si servitutile pe care Autoritatea Aeronautica Civila Romana le prevede pentru proiectele existente. Sunt doua categorii de servituti aeronautice, cele normale, stabilite de Autoritate, si cele specifice, pe care un aeroport le poate institui in colaborare cu primariile, pentru a fi peste nivelul minim impus prin codul aerian", a mentionat Catalin Bulgariu, directorul Aeroportului International Iasi.

Vezi si: De necrezut! Mii de pasageri sunt in pericol zi de zi fara sa stie nimeni de asta. Imagini tulburatoare la capatul pistei de la Aeroportul Iasi

Seful aerogarii arata ca daca se tot da aviz pentru acestea in zona de servitute, dezastrul pentru intreg Iasul va fi unul evident. "Pe tot ceea ce inseamna spatiu aerian al Romaniei, pe deasupra comunei Aroneanu, autoritatea care reglementeaza este Autoritatea Aeronautica, iar cea care este obligata sa aplice prevederile este primaria din localitate. Toate aceste autorizatii sunt emise ilegal. In momentul in care casele se ridica, ele devin obstacole si vor duce la restrictionarea culoarelor de zbor ale aeronavelor catre Aeroportul International Iasi. Unele dintre ele nu reprezinta obstacol, insa vorbim de un anumit tip de aeronava, pentru cele mici sau elicoptere. Pe masura ce aeronavele sunt din ce in ce mai mari, acestea nu au destule culoare de zbor pentru a opera aici. Restangerea acestora va face in viitor ca aeronavele de categorie mare sa nu poata opera la nivelul aeroportului iesean", a mai spus Catalin Bulgariu.

Comuna Aroneanu ar fi initiat procedura medierii cu Consiliul Judetean Iasi

Comuna Aroneanu ar fi initiat procedura medierii cu Consiliul Judetean Iasi, RA Aeroportul International Iasi SA si Autoritatea Aeronautica Romana pentru a stabili relația dintre operatorul economic și comunitatea din Aroneanu referitoare la operarea pe pista nou construită. Primaria comunei Aroneanu reitereaza invitația către domnul director pentru data de 20 mai 2019 pentru a se alatura discutiilor de mediere si identificarea solutiilor la problemele existente.

Comentarii
 • Ce legatura are liberalismul cu zborul avioanelor Rotarule??? Esti mai narod decat spita de la roata. Daca tot v-ati facut un tel in a denigra tot ce vine dispre liberali, atunci faceti-o cu profesionalism, nu asa. Nici mie nu imi plac, oprea si gasca, fenechiu si urmasii… etc, dar a citi zi de zi, fituica asta in care in loc sa vad o parere competenta, vad numai zoi scrise de analfabeti, fosti seralisti? ca ostafciuc? parca e prea de tot…

  • cat ar valora terenul pentru „constructia caselor” cand va fi necesar de achizitionat pentru extinderea aeroportului si cine este proprietarul sau proprietarii acelui teren?

 • Benone Moruzi este un incompetent. Mai bine s-ar preocupa de alte probleme stringente ale comunei, cum ar fi iluminatul spre Dorobanti. Un mare pacalici mincinos!

  • Asa-i când ești proastă si nu-ți dai seama că trăiești într-o comuna și nu într-un sat. Toți vreți să vă facă și să vă dea că e primar dar tu plătești impozit de 30 de lei. Bat pariu că ești aia din Dorobanți la fel de proasta că și ficior-su.

 • Ceea ce face primarul din Aroneanu este perfect legal. Nu casele din Aroneanu deranjeaza aeroportul ci viceversa. Daca aeronavele mari au probleme. sau ar putea avea , sa nu mai fie curse catre Iasi decat cu aparate mai mici.. Comuna exista dinaintea largirii aeroportului si lungirii pistei. Proprietatea este sfanta, nu mai traim in comunism tovarasilor.

  • Hmm…oricat as vrea sa te contrazic frate, aici trebuie sa ti dau dreptate. Conducerea aeroportului trebuie sa se intinda atat cat ii e plapuma..fara presiuni tipice unui sistem stalinist. Se pot gasi solutii financiare prin care proprietarii terenurilor in cauza pot fi motivati sa faca o alegere care sa coincida cu interesele aeroportului. De pe picior de forta nu va obtine nimeni nimic.. Plus ca…de exemplu.. cei din Aroneanu ar putea sa se revolte si sa se intalneasca sa inalte zmeie..la anumite ore si intr-o forma organizata ( cateva zeci sau sute).. Acuma … nu ne dorim ca lucrurile sa degenereze nu? Sau.. ne dorim?

  • Neroado lărgeșteti mintea ! Aeroportul e mai important decât casele mârlanilor ridicate peste noapte. Primaria stie cat îi este de mare „plapuma”.

 • Inainte de a publica un articol documentativa foarte bine.Primarul stie ce face(jurist la baza) spre deosebire de Bulgariu.Cand va iesi totul la iveala o sa aveti surprize mari .Asa ca sapati un pic mai mult si o sa vedeti cine are dreptate…

 • Varza cu aripa de Sukhoi marca BZI a la Chef Spitaru
  Se iau vreo doi liberali , ca-s la mare căutare, se adaugă un pesedist bătut in cap si unul mai bulgar de la care se preleva ouăle, se mesteca bine, bine, se adaugă vreo trei avioane din fosta uniune sovietica, o clanță din aerogara, o pista veche si un sfert de pista noua , vreo doua case si vreo câțiva cetățeni din Aroneanu, se baga la mixer iar compoziția se da la ingurgitat unei flori care iese odată cu primăvara, se lasă vreo 2 ceasuri apoi se regurgitează si se duce la un Popă pentru binecuvântare.
  Se poate servi cu apa rece dar in cantități mici, una doua lingurițe pe zi pentru ca este grețoasă.
  Bon appetite!

 • Mai Spitare cred ca autoritatea aeronautica ar trebui sa te interzica si pe tine la scris la ce avioane iti trec prin cap..
  Mare bou esti, cum adica a scos PUG-ul peste noapte daca e din 2001 , nici polara daca era noaptea nu putea sa dureze 18 ani.
  Ce naiba e cu tine mai?

 • HAI SA NE KAKAM PE NOI. CAMARILA LIBERALA. Noi stim ca ziarul vostru este un ziar pesedist, dar cu expresiile folosite prea va kakati contra vintului. De parca Aeroportul Iasi e proprietatea patronului vostru. De fapt, patronul vostru este un mare investitor imobiliar. Poate vrea sa faca un wc pe pista aeroportului ca sa va puteti kaka. Ce sa-ti spun. De fapt CU O ASA JUSTITIE CORUPTA, NE PUTEM TREZI CA Aeroportul Iasi va fi demolat. Voi cei de la BZI, sa DEMOLATI TOT, inclusiv ORASUL IASI. DEMOLATI SI plantati kakadari. Un articol de doi bani.

 • oare va disparea prostia din tara asta vreodata ?? unde sunt oare oamenii destepti ? DE 30 DE ANI TARA ESTE CONDUSA DE DE INTERESE MESCHINE INCOMPETENTI , OPORTUNISTI SI TIMPITI . TOTI MESERIASII AU PLECAT . DE CE ? PENTRU CA SAU MARIT SALARIILE [ ale parlamentarilor a fost dupa fiecare alegeri legea nr. 1 ] iar fraierii obligati sa emigreze ca nu aveau cu ce trai . ACUM TOTI BOCESC CA NU GASESC FORTA DE MUNCA , ASTA-I POLITICA TIMPITILOR CARE CONDUC TARA .

 • Chiar sunteți tampiti,de rea credință! Incredibil! Cum puteți publica asa niște minciuni,;taman acum,înainte de alegeri ! Ticalosi mai sunteți! RUSINE!!!!!

 • Aroneanu singura comuna din Iasi fara Gaz. Nu cred ca exista undeva pe glob sa treaca conducta de gaz pe langa primarie si tu sa nu fi capabil sa te legi la ea.

 • un betiv si un curvar conduc aeroportul.unul goleste sticlele cu viteza sunetului,altul isi angajeaza amantele blonde de 30 de ani sa-i fie aproape si le gadila la lasarea serii.

 • Pai tot ei au votat împotriva Spitalului de Urgente, tot ei au votat și pentru ca drumul spre DANCU sa NU fie reabilitat, tot ei vor sa distrugă aeroportul, dar când a fost președinte de CJ, Adormitei nu a știut de situație? Tot el Adormitei era împotriva zonei Cargo, și mai vreți dezvoltare pentru Iași, AUTOSTRADA lui Fenechiu, nimeni nu amintește. Vai mama oastea de încuiați și fraieri, votați PNL, berăria din Podu ros

 • Interesant ar fi dacă anumite organe abilitate ale statului s-ar sesiza din oficiu cu privire la infracțiunile săvârșite in curtea CJ-ului și a aeroportului, in contextul in care TOATE lucrările de modernizare/extindere etc efectuate in ultima perioada și pentru care s-au plătit zeci de milioane de euro NU AU FOST EXECUTATE IN BAZA UNEI AUTORIZAȚII DE CONSTRUCȚIE VALABILĂ, nefiind emis un aviz DEFINITIV, ci doar unul de principiu…

Adauga un comentariu