Actualitate

Un afacerist italian le-a suflat iesenilor de sub nas o afacere de succes: „Va vindeti prea ieftin terenurile”. Spera sa dea un tun cu o investitie minima – FOTO, VIDEO

Publicat: 28 mart. 2019

@ Un italian s-a indragostit de Romania si a decis sa isi deschida o afacere in Iasi @  S-a stabilit in Iasi in urma cu 18 ani @ "Si mama care locuieste in Italia imi spune, de fiecare data cand vine aici, ca e pacat, ca voi romanii nu ati pastrat bogatiile pe care le aveati", spune afaceristul italian

Unul dintre cele mai importante programe de minimis derulate anul acesta de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este cel destinat cultivatorilor de usturoi. Acestia pot obtine sume importante care pot fi folosite la reducerea cheltuielilor. Trei dintre cei 30 de cultivatori din judet s-au inscris deja in program pentru a obtine ajutorul de minimis in valoare de 1.000 de euro.

Unul dintre acestia este Biagio Scrofani, italian stabilit in Iasi in urma cu 15 ani. Acesta este de meserie inginer agronom si a decis sa isi incerce norocul in agricultura, devenind astfel un concurent puternic pe piata usturoiului din Iasi si din Moldova, care nu mai are atat de multi producatori, cum erau in urma cu doua decenii.

"Mi-a fost greu sa mai gasesc seminte romanesti de usturoi"

La peste 40 de kilometri de Iasi, chiar la marginea drumului european, exista o suprafata de teren unde se pot vedea sute de mii de fire verzi ce au rasarit din pamant ca ghioceii. Aici a plantat usturoi, pe aproape doua hectare, Biagio Scrofani, un fermier italian, care a ales sa traiasca in Iasi. Fermierul s-a stabilit in urma cu 18 ani in Romania si de aproape 15 ani, in Iasi. A arendat terenul si s-a apucat de treaba.

"Am venit mai intai la Brasov, cu o bursa Erasmus, pentru 6 luni. Apoi am prelungit perioada, si pentru ca mi-a placut tara voastra, am ramas aici. Eu sunt de meserie inginer agronom, am lucrat aici in mai multe locuri, dar am fost plecat si in Africa o scurta perioada de timp, pentru studiile mele, pe plante exotice. Am venit la Iasi si mi-am facut meseria in diverse firme, iar de anul trecut am plantat usturoi. Soiurile pe care le am sunt romanesti, o parte, dar si din Spania. Mi-a fost greu sa mai gasesc seminte romanesti de usturoi. Chiar daca in Romania sunt regiuni recunoscute pentru usturoiul de calitate, cum este cel de Copalau, nu am mai gasit seminte. S-au mai pierdut din traditiile legumicultorilor din aceste zone", spune italianul. Fermierul a investit aproximativ 25.000 de lei in doua hectare cu usturoi in luna noiembrie anul trecut, iar primele fire au aparut deja.

"Noi spunem ca la jumatatea lui iunie o sa avem usturoiul copt, numai bun de vandut. O sa-l vindem cu un pret rezonabil, de 8,5-9 lei kilogramul. Oricum, eu sunt de parere ca mai bine faci calitate pe o suprafata mica, decat mult si prost. Trei factori sunt importanti in cultivarea usturoiului: genetica, mecanizarea si specialistul, cel care supravegheaza ca totul sa decurga bine", mai spune legumicultorul in varsta de 43 de ani.  

Italianul munceste cot la cot cu zilierii

De dimineata pana seara, fermierul italian este in teren. Faptul ca nu mai are timp de familie si ca petrece mult timp in camp are efecte. Acesta nu s-a casatorit si s-a dedicat agriculturii.

"De dimineata, de la rasaritul soarelui, pana seara, sunt aici. Exceptie sunt lunile de iarna cand stau mai putin. Insa aici e multa munca. Mare parte din lucrari le facem mecanizat, dar avem si lucrarile manuale. Noi luam zilieri care ne ajuta la treaba. Avem sistem de irigatii cu motopompa, pentru ca detinem o suprafata destul de mica. Noi vrem sa ne extindem, sa mai cultivam si varzari, sfecla, patrunjel, radacinoase. Usturoiul reprezinta 25 la suta din ceea ce vom cultiva. Oricum, eu sunt de parere ca trebuie sa cultivam ceea ce se preteaza pentru aceasta zona. Pui varza pentru sarmale, usturoi pentru mujdei si alte intrebuintari. Solurile sunt bune, chiar foarte bune. Pai aici un teren se vinde cu 3.500-4.000 de euro, foarte ieftin. La noi, in Italia, cel mai bun sol, ca cel pe care l-am gasit eu aici, costa 80.000 de euro hectarul. Va vindeti ieftin terenurile. Eu m-am indragostit de tara voastra repede, e frumoasa, dar e pacat ca din Romania nu se mai exporta, ci se importa mult. Ati avut fabrici, acum nu mai este nimic. Eu cred ca pestele de la cap se impute. Mama mea, care ma supravegheaza din Italia, de fiecare data cand vine aici imi spune ca romanii nu au stiut sa pastreze traditiile, valorile, bogatiile lor", spune Biagio Scrofani.  

Productia pe care o va avea Biagio in iunie va fi de minim 3.000 de kilograme pe hectar. Acesta spune ca nu a avut probleme birocratice in privinta programului de minimis. "Eu am avut nevoie de 4 acte pe care le-am dus la institutii. A mers bine treaba, nu am pierdut mult timp. Am incercat sa iau fonduri europene acum cativa ani, pe masura destinata tinerilor fermieri. Proiectul a fost declarat eligibil, insa din cauza ca fondurile erau epuizate, nu am mai putut primi banii. Tot ce am investit in plantatia de usturoi e din fonduri proprii", mai spune legumicultorul.

Citeste si: O ieseanca va investi fonduri europene intr-o livada cu ciresi

Primul an al programului de ajutor de minimis

Acest program a fost demarat pentru a impulsiona legumicultorii sa cultive usturoi, statul oferindu-le 1.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat. Pana in prezent, au depus documentele 3 cultivatori din Iasi. "Pentru a fi eligibili, fermierii trebuie sa detina o suprafata cultivata cu usturoi de minim 3.000 de metri patrati, sa obtina o productie de minim 3 kilograme usturoi pe 10 metri patrati, sa fie inregistrati in evidentele Registrului Agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu usturoi in anul de cerere si sa faca dovada productiei. Valorificarea productiei se face în perioada 1 iulie- 29 noiembrie, inclusiv a anului de cerere", a declarat Laurentiu Precup, director al Directiei pentru Agricultura a Judetului Iasi. Cererile de inscriere in program mai pot fi depuse pana la jumatatea lunii mai.

Comentarii
  • Stați liniștiți ca italianul nu putea face nimic aici fără ajutorul si sprijinul romanilor! Nu putea face nimic fără sprijinul coruptilor, fomistilor si a combinatorilor! O societate plină de mmmuisti care o vând si pe masa, numai sa se îmbogățească din bani nemunciti!

  • Vin străinii la România sa investească în afaceri fiindcă stiu ca aici e mama ieftina de lucru si exploatare la maxim…cum e delphi si le-ar…haideti haideți cu producția!!!

Adauga un comentariu