Actualitate

Un afacerist mort a lasat in urma o mostenire infioratoare. Mii de oameni au de suferit

Publicat: 09 apr. 2014
1

@ Unii se trezesc abia acum ca au luat o teapa de zeci de miliarde de lei @ Tragedia a inceput dupa ce unul dintre cele mai mari trusturi de constructii din Iasi a intrat in faliment @ Un oras cu peste 8.000 de locuitori a ramas fara bani in urma acestei tragedii @ Dupa moartea patronului unii au incercat sa-i ia averea, dar autoritatile le-au dejucat planurile

Au trecut aproape 5 ani de la moartea patronului si intrarea in insolventa a uneia dintre cele mai mari firme de constructii din Iasi si cu toate acestea tragedia continua sa faca victime si in prezent. Dosarul de faliment al fimei Nova Construct a intrat pe rolul instantelor la scurt timp dupa moartea principalului actionar, Dionisie Simionescu, in februarie 2009. De atunci s-au scurs zeci de termene ale procesului prelungirea fiind cauzata si de numarul mare de persoane fizice, in special fosti salariati, dar si societati comerciale care au de recuperat bani de la firma de constructii.

Citeste si: Dispare Nova Construct

Ceea ce este insa revoltator se refera la faptul ca reprezentantii statului roman se trezesc abia acum, dupa 5 ani, ca zeci de miliarde de lei din bani publici au disparut ca intr-o gaura neagra odata cu falimentul SC Nova Construct SA. Astfel, abia recent Compania Nationala de Investitii a solicitat judecatorilor sa aprobe inscrierea institutiei pe lista creditorilor in speranta ca va mai recupera ceva din banii statului dupa ce se va trece la lichidarea activelor. S-a constatat pana in prezent ca firma Nova Construct a tepuit statul de doua ori prin aceeasi metoda: societatea a incasat bani in avans de la institutiile publice si nu si-a mai onorat contractele incheiate. Cele doua situatii se refera la urmatoarele obiective: extinderea si modernizarea retelei de canalizare din orasul Negresti, judetul Vaslui si modernizarea si consolidarea Liceului Tehnologic Haralamb Vasiliu din Podu Iloaiei.

Statul a luat o teapa de un milion de euro

In urma acestui faliment statul s-a ales cu o paguba de peste 1 milion de euro. Numai Compania Nationala de Investitii (CNI) s-a adresat recent magistratilor cu o cerere in care a solicitat sa fie trecuta pe tabelul creditorilor cu suma de 2.817.938 de lei. CNI a incheiat in anul 2008 cu Nova Construct un contract care viza realizarea unui „Sistem integrat de apa si canalizare in orasul Negresti, judetul Vaslui”. Aceasta investitie reprezenta o prioritate deoarece sistemul de apa si canalizare al orasului a fost facut in anii 60′ si se avaria frecvent. De asemenea, statia de epurare a orasului nu mai face fata noilor reglementari privind protectia mediului. Dupa ce a incheiat contractul, Nova Construct a realizat circa 20% din lucrari, dupa care santierul s-a oprit. Dupa moartea patronului parca ar fi inghetat intreaga firma. „Eu nu eram primar in perioada respectiva, dar stiu ca lucrarile s-au oprit imediat dupa moartea patronului de la Nova Construct. De atunci nu s-a mai facut nimic. Ar fi necesara o reluare cat mai rapida a lucrarilor deoarece sistemul de alimentare cu apa si de canalizare al orasului este vechi. La canalizare tevile sunt din azbociment si se sparg aproape in fiecare zi”, a spus Vasile Voicu, primarul orasului Negresti.

Banii revendicati de CNI reprezinta plati facute in avans catre Nova Construct, dar si despagubiri care sunt solicitate deoarece dupa abandonarea santierului lucrarile deja executate s-au degradat. Orasul Negresti are peste 8.000 de locuitori care asteapta de ani de zile finalizarea lucrarilor de modernizare a infrastructurii.

Plangere penala

In cel de-al doilea caz, paguba provocata de Nova Construct a atras o plangere penala redactata de Camera de Conturi Iasi. Daca cei de la CNI care au facut plati in avans catre Nova Construct au scapat basma curata, Camera de Conturi a considerat ca administratia orasului Podu Iloaiei si a unitatii de invatamant trebuie sa raspunda pentru paguba provocata de firma de constructii. In anul 2007, Nova Construct a incheiat cu Liceul Haralamb Vasiliu din Podu Iloaiei un contract in valoare de 50 de miliarde de lei vechi (5 milioane de lei) pentru consolidarea si modernizarea unitatii de invatamant. Ca si la Negresti au fost realizate o parte din lucrari pana la intrarea in insolventa a firmei. Si in acest caz sefii unitatii de invatamant au virat in conturile firmei in avans suma de 1,3 milioane de lei vechi. Firma a incasat banii si nu a realizat niciun fel de lucrari pentru banii primiti.

Citeste si: FABULOS! Un afacerist celebru din Iasi trage tepe si dupa ce a murit

Sefii unitatii de invatamant au spus ca s-a ajuns aici deoarece au fost inselati de dirigintele de santier, inginerul care supraveghea lucrarea. Astfel, dirigintele de santier a prezentat niste documente false. Aceste documente atestau ca s-au facut unele lucrari care de fapt nu au fost realizate niciodata. Ulterior conducerea liceului a facut plangere penala impotriva dirigintelui de santier. Plangerea este sustinuta acum si de Camera de Conturi care a intocmit un raport dupa ce a evaluat pagubele. Exista sanse ca unii dintre creditori sa recupereze o parte din banii de pe cadavrul Nova Construct, deoarece lichidatorul a identificat o serie de bunuri imobiliare care au o valoare de piata destul de buna si pot fi vandute.

Comentarii
  • Tatal patronului care a murit pe numele sau tot Dionisie Simionescu este tot un mare tepar.A ramas singur dupa moartea celor 2 fii pe care i-a avut din care unul,Silvian, prin 1990 s-a zdrobit cu un BMW prin Neamt crezand ca in Romania se circula ca-n Germania.A urmat cel de-al doilea,mare tepar ce a lasat oameni pe drumuri si copii plangand.Niste nenorociti au ramas parintii dar cu mari aere de intelectuali ce nu au invatat nimic de la viata!

  • CULMEA …?ANAFUL MERGE LA BUTICURI SI BABE CARE VAND LEUSTEAN SI AMENDEAZA DAR LA ACESI ANTREPRENORI SE FAC CA NU VAD ….AICI ACEST PATRON LE-AU FACUT VILE LA MULTI EDILI DIN INSTITUTII DE STAT

Adauga un comentariu