Eveniment-Social

Un alt pas pentru ca apa sa se intoarca la Pascani – FOTO

Publicat: 06 feb. 2015

Vineri, 06 februarie, a avut loc la Pascani o sedinta extraordinara de Consiliu Local Municipal. Pe ordinea de zi a sedintei au fost trei proiecte de hotarare ce au facut referire la respingerea plângerilor prealabile formulate de operatorul ApaVital si ARSACIS cu privire la hotarârile aprobate în noiembrie 2013, ce fac referire la anularea delegarii serviciilor de apa si canalizare. La sedinta au participat si reprezentanti ApaVital, directorul Ioan Toma, cat si reprezentantul ARSACIS Paul Benes, director executiv. Cum s-a si obisnuit deja, in sala au venit si cativa pascaneni, nemultumiti de operatorul judetean.

Timp de mai bine de o ora s-au purtat discutii intre cele doua parti, ApaVital si reprezentantii municipiului Pascani. Ioan Toma a precizat faptul ca alesii locali se afla intr-o eroare si nu inteleg practic ca nu respecta legea, iar motivele invocate de ei sunt total gresite. Totodata, acestia au spus ca municipalitatea va avea de pierdut daca va trece la operatorul local de apa si canalizare prin prisma faptului ca reteaua de distributie a apei, cat si canalizarea din zona este dezastruoasa. Ioan Toma a dat ca exemplu faptul ca la un metru cub de apa furnizata pe distributia apei ajunge in statia de epurare 3 metri cubi. Altfel spus sunt pierderi foarte mari pe retea, iar fara investitii substantiale in zona vor fi probleme mari la Pascani. In urma discutiilor purtate cele trei proiecte au trecut de votul consilierilor locali.

Conducerea ApaVital apostrofata de juristul Mircea Zuzan

Reprezentantii operatorului iesean de apa si canalizare au incercat sa arate faptul ca municipalitatea este la un pas de o eroare uriasa, iar acest aspect va duce la o instabilitate pe plan social in viitorul apropiat. Mai mult, au spus ca juristii Primariei nu prea sunt la curent cu legislatia si hotararile luate de Consiliul Local. De cealalta parte, Mircea Zuzan a argumentat toate greselile facute de catre ApaVital la Pascani, atunci cand a preluat serviciul de apa si canalizare. Secretarul Primariei i-a pus cu „botul pe labe” printr-o serie de argumente venite din regulamentul lor de functionare. Acuze grave au fost aduse de Zuzan si la adresa reprezentantilor ARSACIS unde le-a atras atentia ca in loc sa joace rolul de mediator intre cele doua entitati au jucat mai mult rolul de supus al operatorului ApaVital. „Nu are rost sa mai continuam aici discutia ca nu suntem la o sedinta la ARSACIS sau ApaVital. Instanta o sa stabileasca cine are dreptate. Aveti un regulament stabilit de dumneavoastra pe care nu l-ati respectat. Si v-am argumentat unde s-a gresit. Domnul Benes a dat un raspuns Primariei unde spune clar ca ApaVital a prestat servicii ilegal la Pascani. A fost o perioada in care trebuiau puse la punct niste acte, de la delegare pana la preluarea serviciului, lucru care nu s-a facut. Deci nu veniti la Pascani ca si cum ati fi judecatori si noi trebuie sa raspundem la acuzatii”, a spus printre altele secretarul Primariei Mircea Zuzan. Acesta din urma a adus in plen si un raspuns oficial oferit de catre ARSACIS de unde reiese faptul ca municipalitatea ar avea dreptate in scandalul cu ApaVital.

Liberalii pascaneni au fost impotriva cetatenilor pe tema apei

Situatie ciudata a consilierilor PNL. Marius Pintilie este de parere ca serviciul de apa si canalizare ar trebui sa se intoarca la Pascani si mai apoi sa se gaseasca solutii cu privire la investitiile necesare in aductiune. Acesta nu ezita sa apere drepturile cetatenesti atunci cand vine vorba de problema apei, insa in Consiliul Local Municipal grupul PNL voteaza impotriva pascanenilor. Drept dovada sta si votul de ieri cand s-au abtinut de la demersul facut de conducerea municipalitatii impotriva celor de la ApaVital. Surse din PNL ne-au precizat faptul ca votul a fost dat in urma unor directive venite de la PNL Iasi, mai precis Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean. Reporterii nostri au incercat sa afle motivul pentru care consilierii PNL s-au impotrivit proiectelor ce ajutau municipalitatea de a castiga teren in razboiul cu ApaVital.

„Nu am votat pentru aceste proiecte pentru ca la Pascani este necesar sa se faca investitii in distributia de apa si in canalizare. Actuala retea este veche si nu face fata presiunii. Pierderile sunt foarte mari plus ca mai este necesara si o extindere a retelei in suburbiile orasului. Pascaniul nu are bani pentru a suporta de la buget aceste investitii”, au spus o parte din consilierii PNL, fiind vorba despre Dorin Nechifor si Neculai Enea. „Eu am lipsit motivat de la sedinta cand s-a delegat serviciul de apa si canalizare catre ApaVital Iasi. Acum sunt aceste discutii cu intoarcerea serviciului. Nu am fost atunci cand s-a luat decizia si de aceea m-am abtinut de la vot acum. Nu are nicio legatura cu domnul Adomnitei. Nici nu stiu daca a intervenit la colegii nostri sa votam in favoarea celor de la ApaVital”, a declarat consilierul local PNL, Diana Acsinte.loading...

Adauga un comentariu