International

Un alt pericol îngrozește planeta! Un bărbat din Mongolia a murit de ciumă bubonică, iar un sat întreg este în carantină

Publicat: 07 aug. 2020
Un alt pericol îngrozește planeta! Un bărbat din Mongolia a murit de ciumă bubonică, iar un sat întreg este în carantină
Un alt pericol îngrozește planeta! Un bărbat din Mongolia a murit de ciumă bubonică, iar un sat întreg este în carantină

Autoritățile chineze din regiunea Mongolia Interioară au plasat un sat întreg în carantină după ce un localnic, care contractase ciuma bubonică, a murit, scrie CNN. Ciuma bubonică este o afecţiune bacteriană răspândită de purici care trăiesc pe corpul rozătoarelor sălbatice, precum marmotele. Poate ucide o persoană adultă în mai puţin de 24 de ore dacă nu este tratată la timp.

Nu se știe de unde a contractat boala

Un pacient care contractase ciuma a murit în urma unor complicații ale sistemului circulator. Medicii nu au menționat însă cum a contractat boala responsabilă pentru una dintre cele mai teribile epidemii ale omenirii.

Autoritățile din Baotou au ordonat localnicilor să-și dezinfecteze zilnic locuințele, iar oamenii au fost testați pentru ciumă bubonică. Până în prezent nu a mai fost raportat niciun alt caz de îmbolnăvire. 35 de persoane care au intrat în contact cu pacientul decedat au fost plasate în izolare.

Recent, un adolescent în vârstă de 15 ani suspectat de infecţie cu bacteria care provoacă ciuma bubonică a murit în provincia Gong-Altai din vestul Mongoliei. Cazul a fost confirmat de rezultatele testelor de laborator, potrivit Ministerului Sănătăţii din această ţară. ”Rezultatul unui test de reacţie de polimerizare în lanţ (PCR) a dezvăluit că ciuma bubonică a provocat moartea unui băiat de 15 ani”, a declarat Dorj Narangerel, director al Departamentului de relaţii publice şi monitorizare din Ministerul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.

Adolescentul din Mongolia ar fi consumat carne de marmotă cu puţin timp înaintea decesului, potrivit Centrului Naţional pentru Boli Zoonotice (NCZD).

Două cazuri de ciumă bubonică au fost confirmate recent în provincia vecină Khovd, pacienţii fiind doi fraţi care au mâncat carne de marmotă.

Autoritățile chineze au emis o alertă de nivel 3, interzicând vânarea și consumul de animale care ar putea transmite ciuma.

Carnea de marmotă considerată un remediu foarte eficient

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății din Ulaanbaatar, capitala Mongoliei, a declarat pentru BBC că rinichii și carnea crudă de marmotă sunt considerate de localnici un remediu foarte eficient.

Ciuma bubonică este caracterizată de ganglioni umflați. Poate fi greu de identificat în stadiile sale incipiente, deoarece simptomele, care apar de obicei după trei până la șapte zile, sunt asemănătoare gripei.

Dar este puțin probabil că ciuma bubonică – cunoscută și sub numele de „Moartea Neagră” – va duce la o epidemie.

„Spre deosebire de secolul al XIV-lea, acum știm cum se transmite această boală”, a spus medicul Shanti Kappagoda, din cadrul centrului medical Stanford.

„Știm cum să prevenim apariția acestei boli. De asemenea, putem trata pacienții cu antibiotice eficiente”, a completat medicul infecționist.

„Moartea Neagră” a provocat aproximativ 50 de milioane de decese în Africa, Asia și Europa în secolul al XIV-lea.

Ultimul foc înspăimântător care a avut loc în Londra a fost „Marea Ciumă” din 1665, care a ucis aproximativ o cincime din locuitorii orașului. În secolul al XIX-lea a avut loc un focar de ciumă în China și India, care a ucis mai mult de 12 milioane de persoane.

Adauga un comentariu