Local

Un alt raport devastator despre spitalul mobil de la Lețcani! Unitatea medicală a înghițit zeci de mii de euro fără nicio justificare – DOCUMENT

Publicat: 22 iun. 2021
Un alt raport devastator despre spitalul mobil de la Lețcani Unitatea medicală a înghițit zeci de mii de euro fără nicio justificare - DOCUMENT
Inspectorii Curții de Conturi Iași au arătat că CJ a cheltuit nejustificat 15 mii de euro la spitalul mobil de la Lețcani, unitatea medicală fiind închisă și la acest moment

Un nou raport al Curții de Conturi a scos la iveală mai multe nereguli derulate la spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19. Inspectorii Curții au evidențiat o serie de cheltuieli nejustificate la unitatea medicală de la marginea Iașului derulate în mandatul lui Maricel Popa

Fosta conducere a Consiliului Județean Iași și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest au alocat un munte de bani pentru spitalul mobil de la Lețcani, aproximativ 10 milioane de euro. Circa 72 de mii de lei (15 mii de euro) s-au alocat din fondurile județului pentru unitatea medicală, sumă care nu a avut vreo acoperire. Banii s-au dat în mandatul lui Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași. Totul a ieșit la iveală în urma unui raport al Curții de Conturi Iași, instituție care a făcut un control la Consiliul Județean și care a constatat acest lucru. Scandalurile la ADI Euronest s-au ținut însă lanț. Corpul de Control al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a evidențiat o serie de nereguli la unitatea medicală pentru care s-au alocat 10,7 milioane de euro.

Sume alocate fără justificare la spitalul mobil de la Lețcani

Inspectorii Curții au arătat că CJ a alocat cei 15 mii de euro fără a avea la bază vreo justificare clară. Practic, cei 15 mii de euro nu au ajuns nicăieri, Curtea de Conturi constatând că suma respectivă nu are vreo acoperire.

„La nivelul U.A.T.J. lași, datele și informațiile cuprinse în documentele/înscrisurile prezentate în susținerea alocării sumei de 72.000 de mii de lei drept contribuție a unității în vederea realizării obiectivului de investiții spital mobil COVID-19 Regiunea Nord-Est România prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest au caracter incomplet. Acest fapt creează premisele supraestimării finanțării și/sau de nerespectare a principiilor economicității, eficienței și eficacității în utilizarea fondurilor publice”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Scandal după scandal cu spitalul mobil pentru bolnavii de Covid

Practic, inspectorii Curții de Conturi au arătat faptul că Euronest și CJ Iași nu au pus la dispoziție documentele care să justifice alocarea celor 15 mii de euro pentru unitatea medicală.

„Astfel, în susținerea proceselor specifice acțiunilor de programare/alocare și aprobare a fondurilor necesare, respectiv a celor de angajare, ordonanțare și lichidare a cheltuielilor și de efectuare de plăți din bugetul județului în valoare de 72.000 mii lei pentru realizarea spitalului, la nivelul unității administrativ-teritoriale nu se regăsesc, nu au fost puse la dispoziția auditorilor publici externi, documente și înscrisuri concretizate”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Deschis în octombrie 2020 după luni de așteptare, spitalul a fost închis în ianuarie 2021. De atunci, unitatea medicală nu a mai funcționat.

Vezi AICI Raportul de Control ale Curții de Conturi – Spitalul mobil de la Lețcani
Adauga un comentariu