Eveniment-Social

Un artist iesean organizeaza, astazi, o manifestare istorica pentru comemorarea Holocaustului – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 26 ian. 2016
1

@ Artistul iesean Vasile Leondar organizeaza astazi, incepand cu ora 18:00, in colaborare cu Uniunea Artistilor Plastici (UAP) Iasi, un nou moment cultural deosebit de emotionant @ Astfel, la Galeria de Arta Theodor Pallady de pe strada Lapusneanu, va avea loc vernisajul expozitiei „Never Again”, ce are in prim-plan tema Holocaustului

Astazi, 27 ianuarie, de la ora 18:00, la Galeria de Arta Theodor Pallady de pe strada Lapusneanu din municipiul Iasi, va avea loc vernisajul expozitiei intitulate generic „Never Again„. Cunoscutul artist Vasile Leondar revine cu un nou eveniment cultural special! Acesta va expune o creatie monumentala, ce are in prim-plan tema Holocaustului. Este vorba de un vagon in miniatura, care simbolizeaza drama prin care au trecut evreii la mijlocul secolului al XX-lea. Totul este organizat pentru a comemora victimele Holocaustului, chiar de Ziua Internationala (derulata anual, in intreaga lume, pe 27 ianuarie – n.r.) legata de acest tragic moment.

Click aici pentru a vedea imagini foto, video.

„Eu voi expune o sculptura pe care am facut-o si care are ca tema Holocaustul, dar mai ales un semnal ce trebuie adus indiferentei si pasivitatii pe care o are societatea in fata unor asemenea drame care s-au derulat si care, daca sunt uitate, se vor repeta! As vrea sa va spun ca aceasta scuptura, ce urmeaza a fi finalizata la dimensiuni reale, va fi itinerata in 31 de state, timp de cinci ani, iar in final chiar la Auschwitz. Ii astept pe toti iesenii sa vina la aceasta manifestare culturala, tocmai pentru a nu uita ceea ce s-a putut intampla in timpul Holocaustului”, a transmis Vasile Leondar. La aceasta actiune sunt asteptati inclusiv reprezentantii autoritatilor publice locale, in frunte cu primarul Mihai Chirica.

Citeste si: Nimeni la Iasi nu ar fi crezut ca un artist poate sa recurga la un asemenea gest provocator – GALERIE FOTO, VIDEO

Citeste si: Monumentul victimelor comunismului, inaugurat la Iasi

Ca date biografice, trebuie reliefat ca, dupa anul 2000, Leondar a revenit acasa. El a plecat din Iasi in anul 1992, dupa ce, ani in sir, a fost urmarit de Securitate, iar pentru ideile sale inovatoare in arta a fost dat afara de pe bancile actualului Colegiu National de Arta Octav Bancila, in 1974, pe cand artistul avea 17 ani, si s-a stabilit in Belgia, in orasul milionarilor, Knokke. El a devenit celebru nu doar in Europa, ci si in Statele Unite ale Amerii (SUA), avand mai multe invitatii de a expune la New York sau la Ambasada Romaniei in SUA. De asemenea, a avut onoarea de a fi invitat sa-si expuna cateva lucrari la Muzeul Luvru, in doi ani, 2003 si 2004, cand muzeul parizian a fost sub presedintia lui Jacques Chirac, fostul presedinte al Frantei.

Citeste si: Un artist recunoscut vrea sa schimbe fata Iasului

Adauga un comentariu