Actualitate

Un artist recunoscut vrea sa schimbe fata Iasului

Publicat: 18 aug. 2008
1

Cateva proiecte ambitioase de remodelare urbana a municipiului Iasi vor fi propuse de artistul Vasile Leondar • La rondul de la Biblioteca Central Universitara, in parcul Teatrului National, unde se afla obeliscul in memoria primului teatru evreiesc din lume, Pomul Verde, in toate cartierele dar si in pietele publice, in spatiile centrale, artistul intentioneaza sa creeze pentru Iasi un alt chip in ceea ce priveste amplasarea de monumente artistice • Stabilit in Belgia de 16 ani, invitat de doua ori sa-si expuna lucrarile la Muzeul Luvru, prezent cu expozitii in New York si marile orase europene, Vasile Leondar isi indreapta acum atentia spre Iasi, in speranta de a realiza aici o serie de lucrari artistice care sa faca din Iasi un oras modern si sub acest aspect • Recunoscut la nivel international, artistul are cetatenie belgiana si romana, lucrarile sale au fost cumparate pana si de cantaretul american pop-rock Prince

Revenit la Iasi, orasul sau de suflet, pictorul Vasile Leondar va propune cateva proiecte ambitioase de remodelare urbana a municipiului. Artistul a plecat din Iasi in anul 1992, dupa ce, ani in sir, a fost urmarit de Securitate, iar pentru ideile sale inovatoare in arta a fost dat afara de pe bancile Colegiului National de Arta Octav Bancila, in 1974, pe cand artistul avea 17 ani, si s-a stabilit in Belgia, in orasul milionarilor, Knokke. Primind din plin experienta scolii de arta flamanda, artistul s-a facut cunoscut nu doar in Europa, ci si America, avand mai multe invitatii de a expune la New York sau la Ambasada Romaniei in SUA. Vasile Leondar a avut onoarea de a fi invitat sa-si expuna cateva lucrari la Muzeul Luvru, in doi ani, 2003 si 2004, cand muzeul parizian a fost sub presedintia lui Jacques Chirac, fostul presedinte al Frantei. „La intoarcerea mea in Iasi, am fost surprins ca speranta de a gasi aici o efervescenta a artelor si, mai ales, ca voi putea descoperi orasul meu de suflet traind prin tot felul de opere de arta ridicate in spatiul public, a fost zadarnica. M-am ingrozit sa constat ca lucrurile nu prea s-au schimbat. Arta trebuie sa vina in intampinarea publicului. Acest oras merita sa fie coplesit de sculpturi monumentale, sunt atatea locuri care, din pacate, nici acum nu au nici un fel de monument, statuie, ceva care sa arate ca aici este si un centru al artistilor”, a marturisit pictorul Vasile Leondar.

Proiecte

Notorietatea artistului iesean in Europa nu-l face sa nu se gandeasca si la Iasi, unde ar dori sa realizeze o multime de sculpturi monumentale. La rondul de la Biblioteca Centrala Universitara (BCU), in parcul Teatrului National, unde se afla obeliscul in memoria primului teatru evreiesc din lume, Pomul Verde, in toate cartierele dar si in pietele publice, in spatiile centrale, artistul intentioneaza sa creeze pentru Iasi un alt chip in ceea ce priveste amplasarea de monumente artistice. Dar proiectele sale nu se opresc aici. De cand a ajuns la Iasi, noptile si le petrece gandind si schitand tot felul de idei care ar merita sa fie concretizate pentru municipiu. „Sunt la momentul in care vreau sa inchei o etapa. Vreau sa incerc a armoniza pictura cu sculptura. Pentru aceasta as vrea ca in acest oras drag mie, unde m-am nascut, sa duc la bun sfarsit mai multe proiecte. Timp mi-as putea face, Belgia nu este asa de departe. Iasii merita idei frumoase, Iasii merita, de exemplu, sa arate trecatorilor, in rondul de la BCU, cateva opere care sa aminteasca de Brancusi. Dar cate n-ar fi, sculpturi policolore, sculpturi moderne, non figurative. La fel, si cartierele ar trebui sa fie schimbate cu amplasarea de sculpturi, ca doar si acei ieseni sunt oameni”, a adaugat Vasile Leondar. Dar, daca edilii vor fi receptivi la fel cum au fost si in cazul bustului lui Lapusneanu, municipiul va ramane in continuare invizibil din privinta unor opere de arta moderne care sa fie amplasate in spatiul public. Recunoscut la nivel international, artistul are cetatenie belgiana si romana, lucrarile sale au fost cumparate pana si de cantaretul american pop-rock Prince.

Tags:
Comentarii
Adauga un comentariu