Magazin

Un asteroid urias va trece „pe langa” Pamant de Craciun. Ce spun specialistii

Publicat: 18 dec. 2015

Un obiect spatial urias, cu o lungime de 2 kilometri, va trece in ajunul Craciunului, in 24 decembrie, ‘in apropierea’ Pamantului, fara a prezenta insa niciun pericol pentru omenire, scrie joi AFP, citand o declaratie a directorului Observatorului Astronomic din Armagh (Irlanda de Nord).

‘Ne putem astepta, in fiecare an sau aproape in fiecare an, la vizita mai multor obiecte de aceste dimensiuni la o asemenea distanta’, a afirmat Mark E. Bailey, referindu-se la asteroidul care peste cateva zile se va afla la o distanta de Terra de 28 mai mare decat cea dintre planeta noastra si Luna. Prin urmare, desi ‘aproape’ in termeni astronomici, acest obiect va fi mult mai departe de Pamant decat cometa care la 31 octombrie, de Halloween, a ajuns la aproximativ 500.000 km de noi, adica la o distanta superioara de 1,3 ori celei dintre Terra si Luna.

Asteroidul de Craciun, botezat 2003 SD220, a fost descoperit in 2003 si ‘nu se gaseste pe lista noastra de obiecte care prezinta vreun risc’, a precizat Maria-Antonietta Barucci, de la Observatorul Astronomic din Paris.

Urmatoarea trecere a unui asteroid prin apropierea Pamantului ar urma sa aiba loc in 2029, cand Apophis va ajunge la aproximativ 30.000 de kilometri de Terra, o distanta de zece ori mai mica decat cea dintre Pamant si Luna. ‘Dar nici acela nu va prezenta risc’, a asigurat Maria-Antonietta Barucci.

La randul sau, Mark E. Bailey a explicat ca la fiecare aproximativ 100.000 de ani au loc ciocniri intre Pamant si diferite obiecte cosmice cu dimensiuni de peste un kilometru. Asteroidul a carui coliziune cu Terra, in urma cu 65 de milioane de ani, a dus la disparitia dinozaurilor (si a 75 % din formele cunoscute de viata, potrivi specialistilor), era ‘de zece ori mai mare decat 2003 SD220’, a mai spus el.

Oamenii de stiinta asigura ca pentru anii urmatori nu exista sau, mai bine zis, nu se cunoaste ca ar exista, niciun pericol real de ciocnire a Pamantului cu un asteroid. Dar trebuie sa se tina cont de faptul ca nu sunt cunoscute toate obiectele spatiale, a mentionat Maria-Antonietta Barucci. In opinia ei, trebuie continuate cercetarile in acest domeniu si, ‘mai ales, trebuie studiate si testate tehnologii de deviere a asteroizilor periculosi, pentru a fi pregatiti cand va fi cazul’.loading...

Adauga un comentariu