Magazin

Un astronom a surprins un FENOMEN RAR pe Luna

Publicat: 24 feb. 2014
1

Un astronom spaniol a observat momentul in care un asteroid de dimensiunea unei combine frigorifice s-a lovit de Luna, un fenomen rar pe care a putut sa-l analizeze, conform AFP.

La data de 11 septembrie 2013, astronomul Jose Maria Madiedo, de la universitatea Huelva, desfasura niste observatii asupra satelitului natural al Pamantului cand a remarcat o puternica lumina in regiunea Mare Nubium, un bazin selenar acoperit de lava solidificata.

Citeste si Astronomii anunta o DESCOPERIRE URIASA despre Univers. Vezi despre ce este vorba

Explozia produsa in urma impactului a avut aceasi luminozitate ca Steaua Polara si a fost vizibila si cu ochiul liber de pe Pamant, conform unui comunicat publicat de Royal Astronomical Society (RAS) din Marea Britanie.

Conform calculelor astronomilor, asteroidul care s-a prabusit pe Luna avea aproximativ 400 de kilograme si un diametru cuprins intre 60 de centimetri si 140 de centimetri. Impactul s-a produs la o viteza de peste 60.000 km/h.

Citeste si Cercetatorii au facut urmatorul anunt legat de SOARE „Ne intoarcem in trecut

Spre deosebire de Luna, Pamantul este protejat de astfel de evenimente de straturile sale atmosferice. Un asteroid de dimensiunile celui care a cazut pe Luna ar fi fost complet ars in urma frecarii cu atmosfera terestre, neproducand niciun fel de pagube.

Pentru comparatie, meteoritul care a explodat deasupra localitatii ruse Celiabinsk avea o masa de aproximativ 13.000 de tone si un diametru de aproximativ 20 de metri, mult mai mare decat cel care a lovit Luna.

Citeste si Mister pe Marte: Specialistii NASA sunt uluiti de descoperire

Adauga un comentariu